Her er de mistenkelige Solbakken-overgangene

Det hersker full forvirring rundt Jim Solbakkens rolle i flere spilleroverganger. Agenten selv mener norske medier har en «egen agenda».

I 2007 ble fotballagent Jim Solbakkens ønske om å sitte på flere sider av forhandlingsbordet blankt avvist av FK Haugesund.

Solbakken har flere ganger blitt beskyldt for å skifte hatter i forbindelse med at fotballspillere skifter arbeidsgiver, og de siste ukene har TV 2 gått den omstridte fotballagenten i sømmene.

I forbindelse med flere overganger over mange år har Solbakken vært involvert – formelt eller uformelt – på flere sider av bordet inntil overgangen er nær ved å gå i boks. Da velger Solbakken å representere den siden som er mest gunstig økonomisk; enten selgende klubb, kjøpende klubb, eller som spillerens agent.

Se hvordan Solbakken skifter side i videovinduet øverst!

Gunnarsson og Nancy
Allerede i overgangssaken var Jim Solbakken inne i bildet. I retten under ed, uttalte Solbakken at han representerte Nancy da Veigar Páll Gunnarsson gikk fra Stabæk til Nancy i 2008. Men den oppfatningen hadde ikke Gunnarsson selv.

– Jeg er 100 prosent sikker på at Jim Solbakken representerte meg, sa Gunnarsson til TV 2 i forbindelse med rettssaken.

Talentspeider Jon Thorstensen, mannen som oppdaget blant andre Mame Biram Diouf og Pape Paté Diouf, var i likhet med Solbakken involvert i Gunnarsson-overgangen.

– Det er ingen tvil om at Solbakken var agenten til Gunnarsson. Det var jeg som fikset linken mellom Stabæk og Nancy, og det syntes Jim var helt topp. Etter hvert møttes vi på et hotellrom i Oslo. En representant fra Nancy, Veigar, Jim og jeg. Jim møtte opp for å være agenten til Veigar. Jeg skjønner godt at Veigar følte seg som en tulling i etterkant, for plutselig jobbet jo Jim for Nancy, forteller Thorstensen til TV 2.

LES OGSÅ: – Jim er fasiten på hvorfor man ikke bør bli fotballagent

Motstridende uttalelser og e-poster
I 2009 skjer den overgangen som har vært mest omtalt i norsk presse siden fotballbladet Josimar publiserte sin 17 sider lange artikkel om «dobbeltagenten» Jim Solbakken i slutten av oktober, nemlig Mame Biram Dioufs overgang fra Molde til Manchester United.

– Jeg hadde en representasjonskontrakt med Molde og har jobbet for dem i denne overgangen, og ingen andre, sa Solbakken til Dagbladet 1. august 2009.

Så sent som 30. oktober 2014 svarte Solbakken dette da Aftenbladet konfronterte han med Josimars påstander angående Moldes Diouf-salg:

– Ved alle mine åtte overganger til United har jeg kun vært agent for Manchester United.

Forrige fredag kunne Josimar avsløre at Solbakken og Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen begge bekreftet i en e-post til en europeisk storklubb at Solbakken var Mame Biram Dioufs agent, bare dager før United-overgangen.

LES OGSÅ: «Mitt navn er Jim Solbakken, og jeg er agenten til fotballspilleren Mame Biram Diouf»

Hoppet fra Aalesund til Manchester United
I 2010 signerte danske Anders Lindegaard for Manchester United. Aalesund fikk godt betalt, nærmere 45 millioner kroner.

«Jeg jobber for United», skrev Jim Solbakken i en tekstmelding til VG noen dager før overgangen var i boks.

Et par måneder tidligere var flere storklubber i Aalesund for å se Lindegaard i aksjon. Da jobbet Jim Solbakken for Aalesund.

– Det har vært bra interesse, så får vi se hva det blir til, sa Solbakken til TV 2 den gangen.

Lyn skyldte Solbakken penger
Også Celtic-spiller (på lån fra Cardiff) Jo Inge Berget har samarbeidet tett med Jim Solbakken. Sommeren 2008 kom italienske Udinese på banen og ville hente Berget fra Lyn.

– Jeg kan bekrefte at Lyn har akseptert et tilbud fra Udinese. I dag reiser Jo Inge og jeg ned for å se på klubben, sa det som bli beskrevet som «agenten til unggutten fra Gran» Jim Solbakken til Oppland Arbeiderblad.

– Jeg har snakket med Udinese-direktøren over en lengre tid, svarer han på spørsmål om Jo Inge har forhandlet om sin personlige kontrakt.

Et halvt år etter at overgangen var i boks besøkte Dagbladet Jo Inge Berget i Italia. På spørsmål om hvordan han fikk vite om Udinese-interessen svarte Berget følgende:

– Jeg fikk høre om det bare tre uker før jeg dro ned. Jim Solbakken, agenten min, ringte og sa at de ville ha meg. Jeg tenkte at nå skjer det. Nå kan jeg dra til utlandet for å spille fotball.

Et snaut år etter at Berget forlot Lyn, uttalte Solbakken dette:

– Det er helt riktig at jeg har penger til gode hos Lyn. Klubben har spurt om jeg kan vente, og jeg har sagt at det ikke er noe problem, sa Solbakken til TV 2 et snaut år etter at Berget forlot Lyn.

Han hevdet at Lyn skyldte ham «ganske mye penger.»

Bare et par måneder etter overgangen, var Jim Solbakken blant annet i Aalesund for å se på Petter Orry Larsen og Jonatan Tollås Nation. Med seg hadde han «en sjef fra Udinese».

– Ubehagelig å forhandle med Solskjær og Solbakken
Et annet eksempel er da Even Hovland ble solgt fra Sogndal til Molde i 2011. Daværende Sogndal-leder Trond Fylling karakteriserte forhandlingene med Molde slik:

– Jeg opplevde det som et lite sammensurium. Jeg følte Jim satt på begge sidene av bordet og anbefalte Even spesielt å gå til Molde.

I dag bekrefter Fylling til TV 2 at prosessen rundt Hovland-overgangen var komplisert.

– Jeg vet ikke om Jim var Evens agent, jeg har jo aldri sett en kontrakt med de to. Agentvirksomheten er vanskelig. Det er jo en fordel for agenten ikke å skrive kontrakt med spilleren, sier Fylling.

– Jeg fikk en følelse av at Ole Gunnar Solskjær og Jim samarbeidet svært tett. Det var mange klubber som var interessert i Hovland, men Jim jobbet hardt for at Even skulle gå til Molde. Det møtet jeg hadde med Jim og Ole Gunnar sommeren før Even gikk til Molde var ikke behagelig. De to satt der og styrte det sammen. Det var opplest og vedtatt at Even skulle til Molde, forteller han videre.

– OPPLEST OG VEDTATT: At Even Hovland skulle går til Molde, sier tidligere Sogndal-leder Trond Fylling. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
– OPPLEST OG VEDTATT: At Even Hovland skulle går til Molde, sier tidligere Sogndal-leder Trond Fylling. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Den tidligere Sogndal-lederen sier videre at reglene kan være diffuse.

– Systemet tillater det og reglene er diffuse. Hvis Jim ikke hadde noen kontrakt med Even, kunne han gjøre hva han ville. Men han hadde masse med Even å gjøre i mange år, og han hadde fulgt med Even hele tiden.

– Det er jo litt grumsete. Det er utrolig enkelt å skifte side. Man kan være agenten til en spiller i mange år, men hvis kontrakten går ut, kan man jo representere en av de involverte klubbene, sier Fylling, før han legger til:

– Sogndal og Jim Solbakken har uansett hatt – og har fortsatt – et godt forhold, så vidt meg bekjent.

Gulbrandsen-overgangen
Også i forbindelse med cupfinalehelt Fredrik Gulbrandsens overgang fra Lillestrøm til Molde hersker det tilsynelatende tvil om Solbakkens rolle.

I et intervju med TV 2 sommeren 2013 sa Gulbrandsen følgende til TV 2:

– Ja, jeg har snakket med Jim. Men han har ikke representert meg oppe i Molde – da vil jeg heller si at han har representert Molde, kom det fra spissen.

FEIRET CUPGULL: Fredrik Gulbrandsen er ikke helt sikker på hvilken rolle Jim Solbakken spilte i overgangen fra Lillestrøm. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FEIRET CUPGULL: Fredrik Gulbrandsen er ikke helt sikker på hvilken rolle Jim Solbakken spilte i overgangen fra Lillestrøm. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Lillestrøm sportssjef Torgeir Bjarmann sier derimot i et telefonintervju med TV 2 at Solbakken ikke var involvert i det hele tatt.

– Jeg forhandlet direkte med Snorre Strand fordi Tarje Nordstrand Jacobsen var på ferie, tror jeg, sier Bjarmann, før han svarer dette på spørsmål om hvorvidt Jim Solbakken spilte noen som helst rolle i Gulbrandsen-overgangen: 

– Nei. Det var en direkte forhandling mellom de to klubbene.

Kompliserte Cardiff-avtaler
I januar i år ble Ole Gunnar Solskjær presentert som ny manager i Cardiff. Jim Solbakken, en av Solskjærs beste venner, var tett på Manchester United-legenden i forhandlingene. Han var også tett på da den walisiske klubben sikret seg underskriftene til Mats Møller Dæhli, Magnus Wolff Eikrem og Jo Inge Berget.

Ifølge Josimar var Solbakken i januar først «trenerens mann» da han bisto Solskjær i forhandlingene med Cardiff, før han hoppet over til å bli «spillerens mann» da han representerte Magnus Wolff Eikrem i overgangen fra Heerenveen, før han til slutt avsluttet som «klubbens mann», da han solgte Mats Møller Dæhli og Jo Inge Berget for Molde.

Både Mats Møller Dæhli og Jo Inge Berget har samarbeidet tett med Solbakken de siste årene. Likevel representerte Solbakken Molde i forhandlingene med Cardiff, skriver Josimar.

– Representasjonskontrakten ikke sendt inn
Fredag 21. november meldte VG at det også hadde vært kluss i forbindelse med Jonathan Parrs overgang fra Aalesund til Crystal Palace.

I cirka ett år skal Jonathan Parr ha trodd at han hadde en skriftlig agentavtale med Jim Solbakken.

Rett før forhandlingene med London-klubben skal den daværende Aalesund-spilleren og hans far, ifølge faren, ha blitt informert om at den signerte representasjonskontrakten med Jim Solbakken ikke hadde blitt sendt inn til Norges Fotballforbund, stod det å lese i VGs reportasje.

Agentforeningen: – Reglene er klare
Advokat, agent og leder av agentforeningen Per A. Flod bekrefter overfor TV 2 at man bryter loven hvis man representerer to parter i en overgang.

– Man kan ikke representere to parter. Grunnprinsippene om at man kun skal representere én part ligger fast både nasjonalt og internasjonalt. I Norge står det helt klart i regelverket, og det norske regelverket er basert på FIFA sitt.

– Det er heller ikke lov å markedsføre eller introdusere en spiller for en klubb uten at en standard representasjonskontrakt er undertegnet av agenten og klienten, legger Flod til, og fortsetter:

– En spilleragent skal i sin agentvirksomhet unngå enhver interessekonflikt – enhver interessekonflikt! Det innebærer selvsagt at agenten ikke kan representere tre parter i eller for den saks skyld utenfor kontraktsforhandlingene.

Jim Solbakken skriver følgende i en sms til TV 2 tirsdag ettermiddag:

«Jeg registrerer at TV2 og noen andre norske medier for tiden har en egen agenda, og da har det ingen hensikt for meg å kommentere dette.»

Se utdrag fra agentreglementet i faktaboksen til høyre!