– Svigerfar var ikke seg selv før langt utpå sommeren

Eldar Rønnings svigerfar tok smørenedturen i Sotsji tungt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beitostølen (TV 2): Det er ikke mange som jobber så tett med svigerfaren sin som det Eldar Rønning (32) gjør. Kai Selbæk er nemlig smører på landslaget. 

Det kan være både fordeler og ulemper med det. For Laila Rønning var det ekstra tungt da Norge ikke traff med skiene i Sotsji-OL.

– Hun synes det var veldig kjipt. Svigerfar er skismøreren min, og han var ikke seg selv før slutten av sommeren. Han var skikkelig skuffet og deppet fordi vi hadde bommet, sier Rønning.

– Hvordan foregikk samtalene rundt familiebordet?

– Det var ikke så mange samtaler. Det var mye taushet. Svigerfar er en veldig artig og livat kar, men han var ikke det i vår og i påsken. Ikke i det hele tatt. Han var taus og deppet. Da skjønner man hvordan det går inn på smørerne som står og smører skiene, sier Rønning. 

– Var forferdelig skuffet
Sotsji-OL ble ikke som Rønning hadde drømt om. En 12. plass på 15-kilometer klassisk ble fulgt opp av en skuffende 4. plass på stafetten. Det var mange tanker som svirret rundt i hodet til Rønning på flyet hjem fra Russland.

– Først og fremst gledet jeg meg til å komme hjem etter en måned på reisefot, men jeg var forferdelig skuffet fordi vi ikke hadde fått til det vi hadde trent på et helt år. Jeg hadde ofret mye tid med familien for å være på høydesamling for å forberede meg optimalt til OL. Så ble vi felt av at vi bommet noe så vanvittig på skiene, forteller han.

– Få en snill og tålmodig kone!
Rønning har i flere år kombinert rollen som skiløper med å være familiefar. De siste årene har han fått selskap av flere. Martin Johnsrud Sundby og Chris Jespersen er i likhet med Rønning familiefedre.

Rønning har ingen fasit på hvordan man løser det best.

– Men mitt beste råd er å få seg en kone som er tålmodig og snill. Det er ikke tvil om at det faller veldig mye på Laila når jeg er borte. Hun må ta ansvar for ungene i hverdagen. Hvis hun ikke hadde orket eller giddet det, så kunne jeg ikke satset som jeg gjør. Samtidig er det viktig å ha variasjonen mellom å dra på samling og å være familiefar. Den variasjonen liker jeg veldig godt. Det er godt å dra på samling der jeg får hvilt meg og trent, men det er kjempegodt å komme hjem igjen til den hektiske småbarnstilværelsen, sier Rønning.