INNE I VARMEN: Chris Jespersen har opplevd mange skuffelser i løpet av karrieren, men nå er han inne i landslagsvarmen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
INNE I VARMEN: Chris Jespersen har opplevd mange skuffelser i løpet av karrieren, men nå er han inne i landslagsvarmen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Jespersen vil vurdere å gi bort VM-plassen

Lover å være ærlig hvis han er ute av form.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beitostølen (TV 2): På tirsdag uttalte Tord Asle Gjerdalen at landslaget langt ifra er det beste stedet å være. Gjerdalen, som denne sesongen går for privatlaget Team Centric, er kritisk til at landslagsløpere alltid skal ha førsterett ved uttak til verdenscup og mesterskap.

– Jeg har alltid ment at det er de som går fort på ski skal få sjansen, og spesielt de som har vist at de har gått fort på ski før. Uansett hvilket lag de er på. Så får jeg håpe at det ikke er så mye politikk bak uttakene, sa Gjerdalen.

Kalte ledelsen for kompisgjeng
Chris Jespersen har i mange år vært i samme posisjon som Gjerdalen nå befinner seg i. Før denne sesongen fikk han tilbud om landslagsplass og takket ja.

– Jeg lo litt da jeg leste intervjuet med Gjerdalen. Han sa han skulle få gå om han gikk fort nå. Det har han aldri sagt til meg tidligere. Det blir litt snudd når man skifter lag. Nå skal jeg gå uansett, det er det ingen tvil om, smiler Jespersen.

Han har tidligere følt seg urettferdig behandlet i forbindelse med uttak til verdenscupen. Det toppet seg da Jespersen ble vraket til VM i Val di Fiemme. Da kalte Jespersen landslagsledelsen for en kompisgjeng.

– Hvis det ender opp med at Northug ikke går 15 km skøyting i VM, og at Gjerdalen eller Eliassen får gå, så sitter jeg ikke akkurat og smiler foran tv-en. Da gidder jeg ikke å se på, sa Jespersen den gangen.

– Ikke dårlig samvittighet
Jespersen hadde sett Gjerdalen gå inn til bronse på distansen om han hadde benket seg foran tv-en. I år kan det fort være Gjerdalen som følger mesterskapet fra sofakroken. Det får ikke Jespersen dårlig samvittighet av.

– Det er tøft å stå utenfor, men det er noe jeg har vært vant med i alle år. Jeg har jobbet knallhardt for å komme inn på landslaget, så jeg har ikke dårlig samvittighet om noen blir vraket. Det har jeg absolutt ikke. Jeg har vært gjennom det selv, og sånn er det bare.

– Hvis du er i dårlig form, vil du gi vekk plassen din til en privatløper?

– Hvis jeg er helt borte vekk og skjønner at det ikke går, så håper jeg at jeg er såpass ærlig at jeg sier fra meg plassen. Det har jeg sagt tidligere at jeg kommer til å gjøre. Jeg ser ikke poenget med å reise rundt i verdenscupen hvis jeg er dårlig. Da er det bedre at en type som Niklas Dyrhaug får prøve seg. Det er mange som står utenfor landslaget som går fort på ski. Jeg gidder ikke å ta en plass hvis jeg blir nummer 70 på Beitostølen.

– Er du sikker på at du kommer til å være så ærlig?

– Jeg sa fra meg en OL-plass i Sotsji. Jeg skulle gå 30 km med skibytte, men jeg takket nei fordi jeg hadde gått en hardøkt med Tord noen dager i forveien. Jeg håper jeg skal være såpass ærlig i fremtiden også, men det er klart at det er tøft å si nei til en VM-plass.

– Snakker ikke så mye med Skinstad
Jespersen innrømmer at han noen ganger har en tendens til å snakke før han tenker seg om.

– Jeg har dritet meg ut noen ganger.

– Hvordan er forholdet ditt til folk i Skiforbundet nå?

– Det går helt fint. Jeg skal ikke si at jeg snakker så mye med Åge Skinstad selv, men jeg føler at jeg alltid har hatt et godt forhold til han. Han har ikke vært sur på meg, selv om jeg har vært sur på Skiforbundet. Og jeg har et veldig godt forhold til Trond Nystad og Steinar Mundal, sier han.

– Har synet ditt på systemet endret seg?

– Nei, det har ikke endret seg.