Heller ikke fotgjengere som Elin Marthiniussen kan rykke ut med blålys. Foto: Tom Arild Dahl, gjengangeren.no/AMEDIA.
Heller ikke fotgjengere som Elin Marthiniussen kan rykke ut med blålys. Foto: Tom Arild Dahl, gjengangeren.no/AMEDIA.

Refleks? Nei - politiet mener dette er ulovlig blålys!

Elin ville bare være synlig i trafikken ...

Clas Ohlson i Horten ryddet raskt hyllene da politiet varslet at deres blå blinkende reflekslys var ulovlig å bruke.

Clas Ohlsons hovedkontor i Norge var derimot mer tilbakeholdne.

– Dette må vi sjekke nærmere først. Vi har akkurat fått melding om dette fra en av våre ansatte i Horten, og vil ta det oppover i systemet, sier gruppeleder for kundesenteret til Clas Ohlson i Norge, Per Holmen til Gjengangeren.

Ulovlig blålys


– Vi visste at det blå lyset ikke er lov å bruke i trafikken, verken i bil eller på sykkel, men etter som jeg forstår var det en fotgjenger i Horten som ble snakket til. Derfor må vi undersøke dette nærmere, sier Holmen til Gjengangeren.

– Men blinkende refleks i flere farger. Er ikke det en vare som skal brukes når folk ferdes ute i trafikken eller på fortauet, Holmen?

– Som sagt må jeg sjekke dette nærmere. I mellomtida kan jeg bare si at vi ikke har annonsert med at blålyset skal brukes slik det er påtalt her, sier han.

Bruk og salg ulovlig


–Blålyset er forbeholdt utrykningskjøretøy på oppdrag. All bruk til annet enn dette er ulovlig. Det er heller ikke lov å selge her i Norge, sier trafikkoordinator og politioverbetjent Morten Skarpaas til Gjengangeren.

– For oss er dette ingen stor sak. Jeg fjerner alle de blå reflekslysene fra hyllene inntil jeg får en endelig avklaring. Vi har tilsvarende refleks i andre farger, så det at vi ikke selger det blå lyset på noen dager gjør ikke så mye, sier teamleder Stian Jørgensen hos Clas Ohlson-avdelingen i Horten.

– Veldig lurt

– Det synes jeg er veldig fornuftig og lurt. Jeg fikk i hvert fall meg en skikkelig overraskelse da refleksblålyset mitt ble påtalt, og jeg sjekket på politivakta i Horten hvordan det egentlig forholder seg, sier Elin Marthiniussen

Hun forteller at hun kjøpte den blå blinkende refleksen hos Clas Ohlson i Horten etter at hun hadde sett andre fotgjengere gikk med dem.

– Det blå lyset synes jo veldig godt på grå og tåkefulle høstkvelder. Derfor ble jeg veldig overrasket da en bilist stoppet meg på en kveldstur ved Ørnhuset og ropte: «Er du pol'ti, eller hva driver du med?, sier hun og forteller at forespørselen gjorde at hun sjekket med politiet i Horten om hva som var lov eller ikke.

Mobiltelefon også


– Det var ikke greit å få vite umiddelbart at jeg hadde gjort noe ulovlig, og at jeg nok kunne vente meg en reaksjon fra politiet hvis jeg ble tatt med blålyset mens jeg var ute og gikk.

– Det var like sjokkerende som da jeg ble fortalt at jeg også kunne få bot og beslaglagt telefonen hvis jeg lastet ned og brukte slike blålys-app'er som man kan hente til smarttelefoner. De er kanskje lovlige i andre land, men her i Norge er det altså forbudt å bruke noe med blinkende blålys, sier Elin Marthiniussen.

– For meg var det altså enkelt og greit. Jeg gikk til Clas Ohlson og fikk kjøpt meg blinkende reflekslys i andre farger, sier hun.

– Hvis noen har kjøpt blålys her og ikke vil ha dem, kan de få pengene sine tilbake hos oss, sier Stian Jørgensen hos Clas Ohlson i Horten.

Du kan lese mer om bil og motor på Kjør - Gjengangerens motormagasin

LES OGSÅ: Stoppet med blålys - på privatbilen

 

 

Laster inn forumet...