Krever at tiltalte frifinnes

48-åring tiltalt for drapet på Vibeche Sofie Falck Danielsen 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tiltaltes forsvarer la ned påstand om at 48-åringen frifinnes for drapet på Vibeche Falck Danielsen (48).

Ber om frifinnelse

Forsvarer Christian Wiig startet sin prosedyre med å si at han mener det er overveiende sannsynlig at tiltalte har tatt livet av Vibeche Sofie Falck Danielsen.

Han mener imidlertid ikke at dette er nok til å dømme tiltalte for drap eller mishandling av liket.

Wiig mener tiltalte ikke hadde noe motiv for drapet, men at hans daværende samboer (35) hadde det på grunn av sjalusi.

Han mener også at de tekniske bevisene viser at begge har vært nær avdøde da hun ble drept.

- Det er feil at NN (den tidligere drapssiktede kvinnen) var på badet slik hun har forklart overfor retten. Dette er ikke forenlig med funnene av blodflekker på t-skjorten hennes, som viser at hun må ha stått mindre enn en meter fra offeret under selve drapet, sier forsvareren. 

– Ikke tvil om at tiltalte er skyldig

Aktor Bjørn Kristian Soknes la tidligere i dag ned påstand om 14 års fengsel, med fradrag på 311 dager for tiden tiltalte har sittet varetektsfengslet.

– Måten Vibeche Sofie Falck Danielsen ble drept på er brutal. Ikke minst behandlingen av avdøde etter at drapet er begått. Det var bare en tilfeldighet at avdøde ble funnet i Nidelva. Hvis ikke brannvesenet hadde funnet henne, så hadde ikke mor og barn hatt noen grav å gå til. Det er et klart skjerpende moment ved straffeutmålingen, sa Soknes.

Han legger til at det er uvesentlig om drapet ble begått i ruspåvirket tilstand.

48-åringen er tiltalt for forsettlig drap etter straffelovens paragraf 233, første ledd. Han er også tiltalt for å ha mishandlet kvinnen etter at hun var død.

– Det er utvilsomt bevis for at tiltalte har begått drapet, sa Soknes innledningsvis i sin prosedyre.

Han la til at tvilen ligger i om tiltalte utførte drapet alene.

Mulig medskyldig

Etter å ha gått gjennom bevismaterialet, sa Soknes at det er mulig at retten er i tvil om tiltalte var alene om drapet. 48-åringens daværende samboer (35) var også drapssiktet, men saken mot henne ble henlagt etter bevisets stilling.

– Bevismaterialet knytter tiltalte til leiligheten og selve drapshandlingen. Han har vært med på å pakke inn avdøde, det er det ingen tvil om. Om han har gjort det alene vet vi ingenting om, sier Soknes.

Etter at tiltalebeslutningen ble lest opp for den tiltalte mandag ble 48-åringen spurt om han erkjenner skyld på første tiltalepunkt, som omhandler drapet. På dette svarte han «vet ikke». Han erkjente ikke straffskyld på andre tiltalepunkt som omhandler mishandling.

Krever 800 000 i erstatning

Bistandsadvokatene la ned påstand om til sammen 800 000 kroner i erstatning til Vibeche Falck Danielsens etterlatte.

Sigrun Dybvad representerer avdødes mor, sønn og datter. Hun la ned påstand om at tiltalte dømmes til å betale 200 000 i oppreisningserstatning til hver av de etterlatte.

Bistandsadvokat Torfinn Svanem representerer avdødes samboer. Svanem la ned påstand om at tiltalte dømmes til å betale 200 000 i erstatning til avdødes samboer.

– Massive skader

Danielsen ble meldt savnet av sin samboer 16. januar. Fem dager senere ble hun funnet død i Nidelva, innpakket og med store skader på kroppen.

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen hogg og stakk mannen Vibeche Sofie Falck Danielsen flere ganger i hodet og halsen med et skarpt redskap, formentlig en øks.

Hun ble påført kraniebrudd og brudd i venstre kragebein, og stikk- eller skjæresår på begge sidene av halsen. Falch Danielsen døde etter kort tid av forblødning.

– Skadene på avdøde er massive, og de er påført med et skarpt redskap, enten kniv eller øks, uttalte førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til TV 2 da tiltalen var klar.

Mandag ble tiltalte under sin forklaring spurt om hvordan han kjenner avdøde, men hevder han ikke har kjent henne i det hele tatt og at han traff avdøde samme dag og dagen før.

Tiltalen ble tatt ut etter en samlet bevisvurdering. Den tiltalte mannen har nektet å avgi forklaring om hva som skjedde drapsnatten til andre enn rettspsykiatere.

Rettssaken var ferdig i dag. Dom i saken faller 3. desember.