Espen Fiveland kaster snusboksen!

På bare fem år har bruken av snus tredoblet seg. Nå har God morgen Norge-programleder Espen Fiveland sagt seg villig til å slutte sammen med seerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at 19 prosent av mennene og 7 prosent av kvinnene i Norge snuser daglig eller av og til.

I aldersgruppen 16-24 år snuser så mye som hver tredje mann og hver fjerde kvinne.

God morgen Norges programleder Espen Fiveland har snust i mange år, men er nå lei av å bruke mye penger på uvanen.

– Jeg har regnet ut at jeg bruker ca. 20.000 kroner i året på snus, og det er forferdelig mye penger, sier Fiveland.

Nå har programlederen gått med på å legge bort snusboksen for godt, med god hjelp fra kollegaer og seere i God morgen Norge.

– Planen er å trappe gradvis ned fram til jul og slutte 1. januar, forteller han.

Snus øker risikoen for infertilitet, kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen, samt risikoen for diabetes 2 og fedme. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Snus øker risikoen for infertilitet, kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen, samt risikoen for diabetes 2 og fedme. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN

Får ekspertråd

Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg besøkte God morgen Norge for å gi Espen og seerne gode råd før den store sluttedagen. Psykologen har selv vært snuser, og mener at Espen gjør lurt i å trappe gradvis ned framfor å slutte på dagen.

– Selv brukte jeg en måned på å trappe ned. Det gir en mestringsfølelse og en slags kontroll. Så får du også litt bukt med de fysiske reaksjonene som kan dukke opp ved en brå slutt, anbefaler Hesselberg.

Han vil derimot ikke anbefale å gå over til alternativer som nikotinfri snus og andre erstatninger som papir eller ingefær under leppen.

– Dette handler om å bryte en uvane. Og å bryte uvanen ved å bruke deler av det du vil slutte med, er ikke en god idé.

Straff framfor belønning

Mange liker å bruke belønning som metode når man skal legge om deler av livsstilen, men psykologspesialistens beste råd til Espen er det stikk motsatte. Han mener straff er veien å gå.

– Jeg førte over 12.000 kr til en kompis da jeg bestemte meg for å slutte. I tillegg utstyrte jeg både kompisen og konen min med nikotintester. Hvis de tok meg i å jukse, forsvant pengene til en organisasjon jeg setter veldig lite pris på, sier Hesselberg.

Følger Espen framover

God morgen Norge skal følge Espen Fiveland videre mot et nikotinfritt liv. Hvordan det går og hvilke råd han velger å følge, gjenstår å se. Han oppfordrer også seerne til å benytte anledningen til å kaste seg på.

– Jeg håper at jeg kan motivere andre til slutte med uvanen også. Det er bare fint å være flere sammen, avslutter programlederen.

Les seernes beste råd til Espen her.