Bloggerne-Suzanne: – Alle elsket å overnatte hos venninnene sine – jeg skadet meg selv for å slippe

Forteller åpent om angsten som tok overhånd i barndommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I søndagens episode av Bloggerne får vi se blogger og journalist Suzanne Aabel (33) fortelle en historie fra barndommen som hun har båret på lenge. 

LAMMET AV ANGST: Suzanne Aabel slet med angst hele barndommen, her åtte år gammel. Foto: Privat.
LAMMET AV ANGST: Suzanne Aabel slet med angst hele barndommen, her åtte år gammel. Foto: Privat.

Den handler om da livet hennes ble snudd på hodet som femåring og den lammende angsten tok over.

Frykten for å bli forlatt var så sterk at den preget alt hun gjorde.

– Jeg var livredd for at jeg var helt forlatt og mutters alene. En gang slo jeg meg til blods hjemme hos en klassevenninne slik at foreldrene hennes måtte kjøre meg hjem. Jeg turte ikke innrømme at jeg ikke ville være der. Alle andre elsket å overnatte hos venninnene sine, og der sto jeg og skadet meg selv i panikk for å slippe, forteller Suzanne.

– Nettene var min verste fiende

– Selv om jeg kun var ni år, skjønte jeg at dette ikke var normalt. Jeg skammet meg. Jeg så meg i speilet og tenkte: Hva holder du på med? Men angsten vant alltid. Den hadde full kontroll over meg gjennom hele barndommen, og nettene var min verste fiende, forteller hun.

I etterkant av innlegget på NRK P2 har Suzanne fått en rekke positive tilbakemeldinger og hun har blitt booket inn til å snakke om angst på videregående skoler. Til TV 2 forteller hun at det var et vanskelig kapittel av livet å snakke om.

– Dette er det vanskeligste og vondeste. Jeg følte meg alene i hele verden, og kunne gå langt for å slippe å gjøre ting som skremte meg, sier Suzanne.

– Som å miste noen du er glad i

Da hun begynte hos psykolog som 18-åring, fikk hun beskjed om at angsten aldri ville forsvinne, men at hun må lære seg å leve med den.

– Det å bli lammet av angst føles som å miste noen du er glad i og aldri får tilbake. Det er brutalt, og man vet at man aldri blir kvitt det helt, forteller hun.

Nå har hun laget seg gode rutiner i livet og er omgitt av mennesker hun er glad i og som bryr seg om henne. Da går livet bedre.

– Jeg klarer fint å leve med angsten nå. Jeg klarer til og med å bruke den til noe meningsfylt, sier hun.

Bloggerne ser du på TV 2 søndager klokka 20:00 eller på TV 2 Sumo (krever innlogging).