Lagsjef Aleksandr Vinokourov står i stormen etter nok en dopingavsløring i Astana.  AFP PHOTO / JOEL SAGET
Lagsjef Aleksandr Vinokourov står i stormen etter nok en dopingavsløring i Astana.  AFP PHOTO / JOEL SAGET

Nok en Astana-rytter testet positivt for doping

WorldTour-lisensen er under vurdering for Aleksandr Vinokourov og Astana.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stormen blåser seg stadig sterkere rundt sykkellaget Astana.

Onsdag ble det kjent at nok en utøver på det Kasakhstan-baserte laget har testet positivt for forbudte stoffer. Victor Okishev sykler for Astanas kontinentallag og er tatt for bruk av anabole androgene steroider. Prøven ble avlagt under Asian Championships i mai, men funnene er altså ikke offentliggjort før nå, seks måneder senere.

Dette er den fjerde positive prøven i Astana-laget denne høsten. Tidligere er llya Davidenok, også en rytter på Astanas kontinentallag, tatt for bruk av forbudte stoffer. Valentin og hans mer kjente bror Maxim Iglinsky testet begge positivt for EPO tidligere i høst.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har allerede bedt lisenskomiteen om å vurdere Astanas WorldTour-lisens i kjølvannet av dopingavsløringene. Høringen fant sted 6. november - før Victor Okishevs dopingavsløring.

Ifølge Cyclingnews skal dopingsakene ha vært med i komiteens vurdering av Astanas WorldTour-lisens.

– Risikoen for at Astana blir stående igjen uten WorldTour-lisens er alltid der, men det er den også for de andre lagene. Selv om vi har lisens i tre år, skal vi etter hver sesong garantere for økonomien vår. I akkurat den saken kan jeg ikke benekte at vi har problemer, sier lagsjef Aleksandr Vinokourov om møtet med UCI ifølge dansk TV 2.

Astana kan ende opp med å miste WorldTour-lisensen, men det virker mest sannsynlig at laget får en irettesettelse og beskjed om å bedre antidopingrutinene innad i laget.