FORTVILER: Politiet i Agder er ikke fornøyd med at flere gjengangskriminelle blir sluppet løs på grunn av plassmangel . Foto: Politiet / NTB scanpix
FORTVILER: Politiet i Agder er ikke fornøyd med at flere gjengangskriminelle blir sluppet løs på grunn av plassmangel . Foto: Politiet / NTB scanpix

Politiet i Agder har måttet slippe løs 30 kriminelle i år

Manglende kapasitet fører til det politiet betegner som en «dramatisk situasjon».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senest tirsdag denne uken måtte politiet i Agder slippe løs tre kriminelle gjengangere fordi de ikke hadde fengselsplasser. Hittil i år har de måttet slippe løs 30 fanger de mener burde vært fengslet, fordi de ikke har plass til dem.

Påtaleleder Terje Kaddeberg betegner situasjonen som dramatisk. 

– Vi har flere ganger uttrykt vår bekymring over manglende kapasitet på varetektplasser, men vi kan ikke la være å understreke dette igjen selv om signalene fra Justisdepartementet er at vi er et godt stykke unna å få et nytt fengsel på Agder, sier Skaddeberg til politi.no.

– Har måttet senke listen

Konsekvensen er ifølge påtalelederen at de begår nye lovbrudd. 

– Her snakker vi om gjengangere med et stort antall straffbare forhold på samvittigheten. At vi i tillegg også har måttet senke listen for når vi skal fremstille lovbrytere for fengsling, fordi vi vet det ikke vil være fengselsplasser tilgjengelig, gjør at situasjonen forverres ytterligere.

Tre gjengangere sluppet løs

De tre som ble sluppet ut tirsdag, har flere uoppgjorte forhold. 

– Den ene er en 39 år gammel mann fra Søgne som er siktet for nye ni straffbare forhold, i all hovedsak tyverier. Dette er ni nye forhold som er begått etter at han ble domfelt i Kristiansand Tingrett 31. oktober 2014 for grovt tyveri.

– De to andre er også gjengangere på vinningskriminalitet siktet for flere grove tyverier, den ene av dem også for ran, sier Kaddeberg Skaar.

I en e-post til TV 2 skriver Justisdepartementet at de arbeider med en stortingsmelding med en utviklingsplan for kapasiteten i hele landet.