MISBRUKT SOM SJUÅRING: «Petter» reagerte sterkt da han oppdaget at mannen som misbrukte ham for 17 år siden, er siktet for nye overgrep. TV 2 har valgt å anonymisere «Petter» av hensyn til hans pårørende. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
MISBRUKT SOM SJUÅRING: «Petter» reagerte sterkt da han oppdaget at mannen som misbrukte ham for 17 år siden, er siktet for nye overgrep. TV 2 har valgt å anonymisere «Petter» av hensyn til hans pårørende. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

«Petter» (24) ble misbrukt i 1997
– nå er overgriperen siktet på nytt

ØSTFOLD (TV 2): «Petter» opplevde marerittet som sjuåring – nå er han opprørt over at mannen ikke er blitt stanset tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Petter» var bare sju år gammel da overgrepet skjedde i 1997. Gjerningsmannen var ni år eldre, venn med «Petters» storesøster og han kjørte moped. «Petter» så opp til den eldre gutten.

En dag fikk sjuåringen sitte bakpå mopeden. Den eldre gutten foreslo at de skulle dra hjem til ham for å leke med radiostyrte biler.

– Etterpå sa han til meg at han skulle ta meg hvis jeg sa noe. Det tok et halvt år før jeg turte å si fra til mamma, sier «Petter» til TV 2.

Sterkt preget

Han var plaget av mareritt etter overgrepet. Ofte fornemmet han en vond smak i munnen. «Petter» fikk psykologhjelp i mange år etter overgrepet. Gjerningsmannen ble i 1998 dømt for dette overgrepet og for et seksuelt overgrep mot ei seks år gammel jente.

Straffen ble satt til ett års betinget fengsel. I tillegg fikk «Petters» familie 30.000 i oppreisning, forteller han til TV 2.

– 30.000 for å ha ødelagt livet mitt, sier «Petter».

– Du synes straffen var for lav?

– Altfor lav. Han skulle fått fire-fem år. Nå får han kanskje fem år, men jeg tror ikke det skjer, sier 24-åringen.

Rusproblemer

Familien flyttet til et annet sted i Østfold etter overgrepet. Men for «Petter» ble ikke livet så enkelt. Han begynte å ruse seg og hadde en vanskelig ungdomstid.

– Om det skyldes overgrepet, vet jeg ikke. Men det skjer noe med en liten gutt som blir utsatt for noe sånt, sier han.

I dommen fra 1998 legges det vekt på at gjerningsmannen viser vilje til å endre sin adferd og at han får behandling. Men østfoldingen ble igjen dømt for lignende forhold.

  • I februar 2006 ble han dømt for flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige, blant annet to tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år.
  • I januar 2011 ble han dømt for besittelse av materiale som viser seksuelle overgrep mot barn og for å ha utvist seksuelt krenkende atferd overfor et barn under 16 år.

I tillegg er mannen dømt for forsikringsbedrageri, vold med særlig farlig redskap og for brudd på veitrafikkloven, ifølge VG.

Siktet for nye overgrep

Nå er 33-åringen siktet for seksuell omgang med barn under ti år. 7. november ble mannen varetektsfengslet for fire uker, siktet for overgrep mot samboerens datter.

Ifølge anmeldelsen har jenta forklart moren at mannen har forgrepet seg på henne fra hun var fire år gammel. Den siktede mannen nekter straffskyld etter siktelsen.

– Han benekter overgrep og stiller seg uforstående til påstanden, sier mannens forsvarer Jørgen Mowinckel til TV 2.

Fredrikstad tingrett mener at jentas troverdighet styrkes sett i lys av mannens tidligere overgrep mot mindreårige. Retten mener de tidligere dommene demonstrerer østfoldingens «åpenbare seksuelle tiltrekning mot mindreårige».

Gjentakelsesfare

Politiadvokat Arild Knut Eikaas i Østfold politidistrikt bekrefter at politiet ville ha mannen fengslet på grunn av gjentakelsesfare.

– Vi har bra tyngde på etterforskningen, men vi er ikke ferdige med vitneavhør og jeg kan ikke gå inn i sakens detaljer, sier Eikaas til TV 2.

Politiadvokaten vil ikke si noe om hvor lenge der påståtte overgrepene skal ha foregått, men sier det dreier seg om «et tidsrom».

VG omtalte siktelsen 14. november. «Petter» ble rasende da han leste at mannen skal ha begått nye overgrep.

– Først og fremst føler jeg med offeret og familien. Jeg tenker også på hvordan det norske rettssystemet virker, sier han.

– Hva burde vært gjort med ham?

– Han burde fått oppfølging og fått forbud mot å være i nærheten av barn og familier med barn, sier «Petter».

Bedre tider

For 24-åringen ser livet lyst ut nå. Han har kommet seg ut av rusmisbruket, har samboer og skal bli far. I leiligheten står en babyseng og en vugge klar til bruk.

Men overgrepet kommer alltid til å hefte ved ham og han føler sterkt med andre barn som er blitt offer for mannen.