Hemmeligheten som kan avgjøre VM-matchen

– Vi avslører ingenting. Dere får utlove dusør, sier Team Carlsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sotsji (TV 2): I Chennai i fjor hadde ikke Magnus Carlsen med seg en eneste sekundant, og Jon Ludvig Hammer ledet teamet av hjelpere fra et helt annet land. I år er det danske Peter Heine Nielsen som er sjef for sekundantteamet, og han har fått bli med til Sotsji.

Resten av teamet er imidlertid spredd for all vinder, og den eneste man vet hvem er, er Jon Ludvig Hammer.

– Vi har hjelpere flere steder i verden. Sånne ting vil vi gjerne holde hemmelig. Den informasjonen er i høy grad relevant for motstanderen. Hvis motstanderen vet hvilke personer som hjelper til, så kan han tenke at han er ekspert i den og den åpningen, og så holde de seg unna den, forteller Heine Nielsen til TV 2.

Samtidig har Vishy Anand åpenlyst samlet sine tre viktigste sekundater i VM-byen. Det tror Carlsens sjefsekundant kan bli en fordel for nordmannen.

– Da vi så  at det var Sasikiran, Wojtaszek og Gajewski som var her, analyserte vi hvilken åpninger de spiller. Anand er mest en e4-spiller, men alle hans sekundanter er d4-spillere, og det er jo det han har spilt i alle sine partier. Det kunne vi forutse. Man prøver til det ekstreme å tolke den informasjonen man har, sier dansken.

Dusør for å finne Hammer?
Selv om det er kjent at Hammer fortsatt er en del av teamet til Carlsen, vil verken Heine Nielsen eller manager Espen Agdestein avsløre hvor i verden han befinner seg.

– For da kan noen finne ham og se hvem han er sammen med. Da finner man kanskje ut hvem flere av sekundantene er, sier Agdestein til TV 2.

– Dere får eventuelt utlove en dusør hvis dere virkelig vil finne ham, smiler Heine Nielsen.

- Jobber hele natten
41-åringen er bindeleddet mellom Carlsen og resten av teamet, og kan avsløre at sekundantene ofrer nattessøvnen for å hjelpe nordmannen.

– Det er de som gjør det harde arbeidet. De sover under partiet, og sitter oppe hele natten og analyserer, også tar jeg kontakt på morgenen når jeg står opp og de skal legge seg. Så videreformidler jeg det de har analysert til Magnus.

– Det er stor forskjell mellom meg og de andre sekundantene. Jeg har mye kontakt med Magnus, og inngår også som en naturlig del av teamet og er med å spille basketball og andre sosiale aktiviteter, forteller dansken, som med sine nesten to meter har vært en klippe på basketlaget til Carlsen på hviledagene under VM.

– Anand har vært bedre enn oss
Selv om Anand har vist knallsterke forberedelser i de fleste VM-partiene, og Carlsen i motsetning til i fjor har gått på et tap, er Heine Nielsen fornøyd med jobben som har blitt gjort hittil.

– Anand er gjennomsnittlig bedre enn oss i åpningen, men vi har minimert skaden av det, og det har gått rimelig bra de siste partiene. Magnus er ikke typen som ønsker å dominere i åpningsfasen, han ønsker å dominere i den sjakklige fasen, mener Heine Nielsen, som tidligere jobbet for Anand og har hjulpet inderen til verdensmestertittel.

– Det var det gjeveste laget man kunne være på da. Jeg liker begge personer og det har vært spennende å jobbe med begge, men nå jobber jeg med Magnus og fokuserer på det.

Han vet ikke hvilken VM-tittel han eventuelt vil rangere høyest.

– Man kan argumentere for at den første alltid spesiell, men jeg vil ikke rangere det. Nå syns jeg det er spennende å jobbe med Magnus og håper han vinner.

Heine Nielsen er blant verdens 100 beste sjakkspillere, men drømmer ikke selv om å spille en VM-match.

– Jeg gjorde kanskje det da jeg var liten, men forskjellen på meg og Magnus og Vishy er helt enorm. Det å få lov til å arbeide med de to største sjakkgeniene i verden er ingenting jeg hadde turt å drømme om, så alle mine drømmer har gått i oppfyllelse uansett.