– Agnes ville ta med ungene og flytte 

SANDNES (TV 2): Tobarnsmoren Agnes Elisabeth Müller (36) ble kvalt og dumpet i Dørvika i påsken. Mandag starter rettsaken mot ektemannen Thomas Müller (34).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 36 år gamle tobarnsmoren jobbet som frisør og flere av hennes kolleger er kalt inn som vitne.

– Agnes snakket fint om ektemannen, men sa samtidig at de to hadde vokst fra hverandre. Hun hadde bestemt seg for å ta med ungene og flytte til Sandnes.

Det sier Agnes sin sjef og gode kollega, Sissel Vikse Falch.

Vanskelig ekteskap

Vikse Falch sier at hun oppfattet tonen mellom Agnes og Thomas Müller som god, men at de var gift uten å leve som et ektepar. De delte ikke samme soverom, sier hun til TV 2.

Mandag 14. april snakket Agnes og frisørsjefen Sissel om livet. Samtalen ble deres siste.

– Agnes var høgt oppe den dagen. Hun strålte, sier Vikse Falch.

To dager senere skjer det fatale.

Ifølge tiltalen voldtok 34-åringen sin egen kone, før han drepte og dumpet henne i fjorden. Drapet i den lille bygda Forsand i Rogaland sjokkerte mange og saken fikk stor oppmerksomhet. 

Drept hjemme

Ektemannen Thomas Müller er tiltalt for drapet. Foto: Privat
Ektemannen Thomas Müller er tiltalt for drapet. Foto: Privat

16. april hjemme i sitt eget hus på Eikjeland i Forsand ble Agens drept. Ektemannen Thomas Müller erkjenner at han la et tau rundt halsen og strammet til. Deretter pakket han sin kone inn i plast, netting og presenning, og dumpet henne i Lysefjorden. Parets to barn i barneskolealder var hjemme da far drepte mor.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld for overlagt drap, men forsettlig drap. Og han benekter på det sterkeste at han har gjort deg skyldig i voldtekt, sier forsvarer Ørjan Eskeland til TV 2.

Thomas Müller løy om drapet i tre uker. Først da politiet fant liket av kona Agnes, på 70 meters dyp i mai, innrømmet han ugjerningen. 

– Min klient sier han drepte henne like etter klokken 21, onsdag 16. april, sier Eskeland.

Ber om lukkede dører

Familien Müller er fra Tyskland, men har de siste fem årene bodd i Norge. Thomas Müller er ikke fratatt foreldreretten, men barna har fått et permanent fosterhjem i Forsands nabokommune.

SKAL VITNE: Sissel Vikse Falch var Agnes sin frisørsjef og gode kollega. Foto: Kristian Myhre/TV 2.
SKAL VITNE: Sissel Vikse Falch var Agnes sin frisørsjef og gode kollega. Foto: Kristian Myhre/TV 2.

– Jeg har krevd forsørgertapserstatning inntil kr 800.000 og oppreisningserstatning fastsatt etter rettens skjønn.

Det sier bistandsadvokat Kjersti Jæger, og legger til at barna blir godt ivaretatt.

Av hensyn til barna og familiens privatliv ber hun og forsvarer Ørjan Eskeland om lukkede dører under deler av rettssaken.

– Vi ber om lukkede dører under enkelte vitnebevis og til dels også forklaringen til min klient, sier Eskeland.

Retten skal ta stilling til spørsmål om lukkede dører i forkant av rettssaken.

Uenig om motiv

I forkant av drapet gjorde 34-åringen konkrete innkjøp og internett-søk, som styrker politiets teori om at drapet var planlagt.

Politiet bekrefter til TV 2 at de har funnet søkeord som «hvordan senke et lik» på 34-åringens datamaskin. Det ble ifølge politiets opplysninger også søkt på dybdeforholdene i Lysefjorden.

Ektemannen hevder drapet ikke var overlagt. Han har i avhør sagt at han kvalte kona fordi hun ba ham om å drepe henne.

– Han erkjenner måten konen ble drept på, men er klar på at han tok livet av Agnes etter hennes eget ønske om å dø, forteller forsvarer Eskeland.

MINNER: Et bilde i vinduskarmen for å minnes en god venninne. Foto: TV 2
MINNER: Et bilde i vinduskarmen for å minnes en god venninne. Foto: TV 2

Utover det vil ikke Eskeland kommentere motivet til sin klient, i henhold til den drapssiktedes eget ønske og barnevernets ønske.

Politiet vil foreløpig ikke si hva de mener motivet til den drapssiktede er, men at etterforskningen viser at ekteparet hadde et vanskelig samliv.

– Vi anser ikke hans forklaring rundt motivet for drapet for troverdig.

Det sier Nord-Varhaug som blant annet begrunner dette med diverse tekstmeldinger, søk på internett, mail fra den siktedes PC og flere vitneavhør i saken.

– Vi har undersøkt PC-en og funnet interessante ting. Det er ingen grunn til å legge skjul på at kommunikasjon som tiltalte har hatt med andre personer og ting han har søkt på, på internett, har vært av interesse i saken, sier aktor i saken Tormod Haugnes.

Hvor lenge mener dere den siktede har planlagt dette?

– Det har vært over en stund. En del av de forberedelsene som vi mener han har gjort tyder på at dette ikke var noe impulsdrap, sier Haugnes.

Risikerer 21 år i fengsel

Den endelige obduksjonsrapporten slår fast at Agnes Elisabeth Müller ble kvalt.

– Rapporten viser betydelige kvelningstegn, og dødsårsaken antas å være kvelning ved press mot halsen, sier politiinspektør i Rogaland politidistrikt Kristin Nord-Varhaug.

Ektemannen Thomas Müller ble pågrepet halvannen uke etter drapet og har siden da sittet varetektsfengslet på Åna kretsfengsel på Jæren.

34-åringen er tiltalt for overlagt drap etter straffelovens paragraf 233, første og annet ledd. Han er også tiltalt for å ha voldtatt kona i forkant av drapet. Han er tiltalt etter straffelovens paragraf 192 første ledd bokstav a jf. annet ledd bokstav a.

Blir den drapssikta funnet skyldig etter straffelovens § 233, kan det medføre fengsel i inntil 21 år.

Thomas Müller er vurdert tilregnelig og det er satt av fem dager til hovedforhandlingen i Jæren tingrett. Én sakkyndig og 20 vitner er kalt inn.