Johnsrud Sundby klar til å gjengjelde forrige sesongs Tour-tjeneste

Men han vil ikke svare på Chris Jespersens kritikk rundt manglende deling av premiepenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uken svarte Chris Jespersen tydelig på spørsmål av TV 2 om han er klar for å være «hjelpemann» i Tour de Ski igjen denne vinteren, i lys av forrige sesongs utgave av Touren.

Den gangen bremset han farten og ødela med det egne vinnersjanser for at landsmannen Martin Johnsrud Sundby ikke skulle bli tatt igjen av feltet.

– Jeg er ikke så veldig gira på det, nei. Men la meg si at jeg også er helt sikker på at Martin hadde gjort det samme om han hadde vært i min situasjon. En ting er det resultatmessige, en annen er det økonomiske, sa Jespersen mandag

Han var klar på at han mente opplegget burde vært løst annerledes.

– Her handler det for meg om mye penger. I sykkel har de greie ordninger for dette. Førstepremien blir delt på hele laget. I langrenn får du ingenting, sa han.

Onsdag ble Johnsrud Sundby konfrontert med Jespersens uttalelser rundt en potensiell deling av premiepenger.

– Det har jeg ikke fått med meg. Vi er et lag med åtte løpere som har trent og jobbet sammen i hele år. Vi har et kjempesterkt samhold og en fantastisk treningsgruppe. Uten de gutta så hadde jeg ikke klart å gjøre den jobben jeg har gjort, svarte han på spørsmål om hvor mye han er villig til å dele dersom det samme skjer på ny.

I motsetning til Jespersen gir han uttrykk for at han er enig med måten opplegget fungerer på.

– Hvis det skulle vise seg at noen av de på mitt lag ligger foran, enten jeg eller noen av de andre gutta, så skal jeg i hvert fall gladelig gjengjelde den tjenesten som ble gjort i fjor, sa Johnsrud Sundby.

Ekspertene mener det bør gjøres klare avtaler i forkant
TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland forstår fjorårsvinnerens svar, men mener løsninger burde vært på plass.

– Dette er kjernen i langrenn. Det er en individuell idrett som dreier seg om førstemann til mål, men rammene i Tour de Ski tilrettelegger kanskje for en litt ny situasjon. Det som Martin svarer er veldig bra. De er et sterkt lag sammen, som skal jobbe for hverandre. Men er det en situasjon som gjør at en av dem kan stikke av med seieren, så tror jeg at det ville vært en fordel å ha klare avtaler i forkant. Ellers så er de vanskelig å holde, sier han.

Ekspertkollega Odd-Bjørn Hjelmeset er enig.

– Det bør være klare avtaler, men det er også litt vanskelig. Du har helt sikkert en som kommer fra et privatlag som kommer inn i gruppa. De må bli enige internt og ha flere scenarioer, som ikke bare går på at Martin er kaptein. Chris Jespersen har like mye lyst til å vinne, sier Hjelmeset.

Johnsrud Sundbys store gjennombruddssesong
Forrige sesong var det Johnsrud Sundby som var det største navnet i norsk langrenn på herresiden.

Han vant både verdenscupen og Tour de Ski i det som var hans store gjennombruddsesongi den ypperste verdenseliten.

– Planen er å gjennomføre samme opplegg som i fjor. Gå det som er av verdenscup før jul, gå Tour de Ski og kjøre en naturlig oppkjøring mot det store målet som er VM.

– Drømmen er å ta en gullmedalje. Det er greit å drømme ofte og mye om det, så kanskje det blir til virkelighet en dag, sier Johnsrud Sundby til TV 2 onsdag.

Touren forrige vinter kunne dog altså endt annerledes, dersom lagkamerat Jespersen ikke hadde fått beskjed av trener Trond Nystad om å bremse feltet for at ikke Johnsrud Sundby skulle bli tatt igjen av utlendingene.

– Dette var dritt, jeg gikk i feltet og bannet for meg selv. Jeg ødelegger jo for meg selv på denne måten, sa Jespersen etter løpet 3. januar i år.

Les også: Frustrert Jespersen: – Jeg gikk og bannet for meg selv

Landslagstrener Nystad sa tidligere denne uken at det må være opp til løperne selv å finne ut av en eventuell fordeling av førstepremien.