STORE RESSURSER: Islamsk Stat har tilgang til mye våpen og store penger, blant annet på grunn av oljeroduksjon, løsepenger og utpressing. Dette arkivbildet skal vise IS-terrorister i Anbarprovinsen i Irak i januar i år. Foto: AP.
STORE RESSURSER: Islamsk Stat har tilgang til mye våpen og store penger, blant annet på grunn av oljeroduksjon, løsepenger og utpressing. Dette arkivbildet skal vise IS-terrorister i Anbarprovinsen i Irak i januar i år. Foto: AP.

Styrtrike IS har truet til seg over 300 millioner i gissel-cash

Terrorgruppa Islamsk Stat har ifølge FN penger og våpen til å krige i to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Islamsk Stat har store ressurser, og har rekruttert flere titusener av jihadister det siste året.

Men kostnadene er også store og i en helt fersk rapport utarbeidet av FNs sikkerhetsråd, fremgår det at den fryktede terrororganisasjonen Islamsk Stat har omfattende og varierte inntektskilder.

Ifølge rapporten, som ble ferdigstilt av sikkerhetsrådet forrige uke,  er dette noen av de viktigste kildene for Islamsk Stats terrorfinansiering:

  • Oljeproduksjon og salg i Syria
  • Løsepenger
  • Donasjoner
  • Utpressing

– Selger olje til Tyrkia

I oktober uttalte undersekretær i det amerikanske finansdepartementet David Cohen at Islamsk Stat har etablert seg i det svarte oljemarkedet og tjener mange millioner dollar på å selge ulovlig olje.

– Ut fra det vi vet solgte IS olje til betydelig reduserte priser til en rekke mellommenn, blant annet fra Tyrkia, som igjen transporterte oljen for salg. Det kan se ut som noe olje fra IS-områder også selges til kurdere i Irak, som så videreselger oljen til Tyrkia, uttalte Cohen til International Business Times.

Cohen hevdet også at den syriske regjeringen har gjort en avtale med IS om å kjøpe olje fra raffinerier den selv drev før de ble tatt av terrororganisasjonen.

Tvinger til seg millioner

Det er uklart hvor mange gisler IS har tatt og hvor mange som har blitt kjøpt fri, men ifølge FN-rapporten tjener terrororganisasjonen store penger på løsepenger for fanger de har tatt.

Ifølge et FN-medlemsland som ikke er navngitt i FN-rapporten, tjener IS flere millioner dollar hver eneste måned på utpressing. I den samme rapporten oppgir et annet medlemsland løsepenge-inntektene til å være så mye som 45 millioner dollar, eller rundt 304 millioner kroner det siste året.

Enorm militær styrke

Det er fra før kjent at den såkalte Islamsk Stat har store mengder våpen, både håndvåpen, antiluftskyts, panservogner og annet materiell. De amerikanske angrepene mot IS har da også hatt fokus på å ødelegge så mye som mulig av våpenstyrken til IS.

I oktober rapporterte Washington Post at IS skal ha brukt kjemiske våpen mot politibetjenter i Balad i Irak.

I FN-rapporten går det frem at terroristene i Islamsk Stat har tilgang til T-55 og T-72 panservogner, amerikanskproduserte Humvees og maskingeværer.

I det massive våpenarsenalet inngår også miner og «omfattende ammunisjonslagre» ifølge FN.

Basert på rapporter og bilder i sosiale medier, antar FN også at IS har tilgang til mobile utskytingsramper ment for å avfyre bakke-til-luft-raketter.

– Ifølge flere kilder, basert på mengdene våpen og ammunisjon ISIL (IS) har skaffet seg, kan IS fortsette å krige på det nåværende nivået i mellom seks måneder og to år. IS vil ha få problemer med å vedlikeholdet utstyret de har tatt fra den irakiske regjeringen siden det meste var ubrukt. IS virker også å være komfortable med gammelt russisk utstyr tatt i Syria, på grunn av tilgangen på reservedeler, heter det i rapporten.