OMSTRIDT MIDDEL: Hvis tannkremen din virker mot bakterier, kan den inneholde triclosan. Mattilsynet i Norge ønsker streng regulering, mens forskere i USA mener det er en sammenheng mellom det kjemiske stoffet og leverskader. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
OMSTRIDT MIDDEL: Hvis tannkremen din virker mot bakterier, kan den inneholde triclosan. Mattilsynet i Norge ønsker streng regulering, mens forskere i USA mener det er en sammenheng mellom det kjemiske stoffet og leverskader. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

Tannkremen din kan være skadelig for leveren

En studie mener det er sammenheng mellom leverskader og et middel som finnes i flere tannkremtyper. Men studien møter også motstand blant andre forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Middelet triclosan (TCS) blir brukt i flere såper og tannkremer som motvirker bakterier.

Forskerne bak en ny studie mener stoffet gir økt risiko for leverskader og leverkreft, skriver avisen Independent

Laboratieforsøk på mus viser en forbindelse mellom stoffet og utvikling av kreft. Endringene i kroppen var «veldig lik det som skjer i menneskekroppen når den utvikler kreftsvulster», heter det seg i forskningsartikkelen.

Tannkrem og kosmetikk

TCS finnes i 75 prosent av bakteriedrepende såper, men også i tannkrem og kosmetikkprodukter.

Studien ble publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. Undersøkelsen konkluderer med at musene som var utsatt for TCS, var mer mottakelig for leversykdommer. 

Der det utviklet seg kreft, vokste svulstene raskere på musene som var utsatt for TCS. 

– Bør redusere

Forskerne uttrykker bekymring ettersom TCS er så utbredt, og foreslår å redusere bruken av det. 

– Vi kunne redusere eksponering ved å fjerne stoffet fra produkter som inneholder masse av det, som i flytende håndsåper. I produkter som tannkrem, kan vi fortsatt bruke det ettersom tannkrem inneholder små mengder, sier professor Bruce Hammock, én av forskerne bak studien, til Independent.

Økende bekymring

Det norske Mattilsynet skriver på sine nettsider at bruken av triclosan i kosmetiske produkter som selges i Norge har gått sterkt tilbake.

Men bekymringene for stoffet er mange. Siden 2002 og frem til 2010 har Europakommisjonens vitenskapskomité gått fra å se det som et harmløst stoff, til å anbefale stor forsiktighet. 

– Forsøk har vist at bruken kan forårsake at bakterier blir resistente ikke bare mot triclosan selv men også mot viktige antibiotika på grunn av kryssresistens. Det er dermed risiko for at denne unødvendige ikke-medisinske bruken kan bidra til det alvorlige globale problemet med antibiotika-resistens, skriver Mattilsynet.

Middelet er godkjent som konserveringsmiddel i kosmetikk, men den vanligste bruken er som middel mot plakk i tannkrem og mot ubehagelig kroppslukt ved bruk i deodoranter.

Les mer om TCS på Mattilsynet.no 

Møter motstand

Men resultatene fra studien møter også motstand blant andre forskere. Flere avfeier studien med at reaksjonene til forsøksdyrene ikke er relevant for mennesker. 

– Musene som ble brukt i denne undersøkelsen, ble eksponert for kjemikalier som fremkalte kreftsvulstene før de fikk TCS. Dessuten ble musene utsatt for større mengder av stoffet enn det vi finner i produktene, sier Oliver Jones ved Melbourne-universitetet i Australia.

Det amerikanske næringsmiddeltilsynet gransket TCS etter bekymringer om helseskader. De har foreløpig ikke konkludert med at forbrukere bør rådes til å styre unna produkter som inneholder TCS.