ETTERFORSKER IGJEN: FIFA-president Sepp Blatter (til venstre) har varslet etterforskning av enkeltpersoner i forbindelse med blant annet 2022-VM i Qatar. FOTO: SCANPIX
ETTERFORSKER IGJEN: FIFA-president Sepp Blatter (til venstre) har varslet etterforskning av enkeltpersoner i forbindelse med blant annet 2022-VM i Qatar. FOTO: SCANPIX

FIFA med ny etterforskning av VM-tildelingene

Enkeltpersoner skal under lupen for mulig tjenesteforsømmelse i forbindelse med tildelingene av VM i 2018 og 2022.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FIFA har varslet etterforskning av enkeltpersoner i forbindelse med tildelingene av fotball-VM i Russland i 2018 og Qatar i 2022. Det melder de i en pressemelding.

– Sakens kjerne er mulig tjenesteforsømmelse av enkeltpersoner i forbindelse med tildelingen av fotball-VM i 2018 og 2022, skriver FIFA.

Mer spesifikt skal det handle om ulovlige pengeoverføringer med koplinger til Sveits. Saken er derfor oversendt til den sveitsiske statsadvokaten.

– Det er grunn til å mistenke at internasjonale pengeoverføringer med forbindelser til Sveits har funnet sted. Det gir grunn nok til å bli etterforsket av påtalemyndighetene, heter det i pressemeldingen.

I kjølvannet av García-rapporten

Saken dukket opp i kjølvannet av rapporten som FIFAs etiske komité – ledet av styreleder Michael García – leverte inn forrige uke.

Der ble tildelingen av både 2018-VM og 2022-VM frikjent, og Russland og Qatar får beholde mesterskapene.

FIFA-president Sepp Blatter har sendt saken til sveitsiske myndigheter etter anbefalinger fra Hans-Joachim Eckert, som sitter i forbundets etiske dommerkomité. Sistnevnte har skrevet et 42 sider langt sammendrag på bakgrunn av Garcías korrupsjonsrapport om budrunden i forkant av tildelingen av VM i 2018 og 2022.

Blatter: – Har ingenting å skjule

Bakgrunnen for rapporten var beskyldninger om at kjøpte stemmer var med på å sikre de to landene mesterskapene.

Om den siste etterforskningen omhandler Russland, Qatar eller en av de andre søkerlandene, er foreløpig ikke kjent.

Blatter frykter uansett ikke at FIFA vil bli satt i dårlig lys.

– Hvis vi hadde hatt noe å skjule, ville vi neppe ha tatt dette til statsadvokaten, sier Blatter. 

(©TV 2/NTB)