50 trailere med søppel går til Sverige – hver dag

Ap vil ha slutt på det de kaller en meningsløs frakt av norsk avfall, men svenskene jubler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver dag går 50 trailere med søppel fra Norge til Sverige, søppel som er for dyr å brenne i Norge. 

TV 2 var med da trailersjåfør Håkan Holgersson (41) lastet opp bilen sin med norsk husholdningsavfall.

Håkan har jobben med å frakte avfallet til Sverige. Fra miljøstasjonen på Voss fylles traileren med 25 tonn søppel. Lasten skal til et forbrenningsanlegg i Jönköping i Sverige.

Billigere

– Det er prisen som avgjør, sier kommunikasjonssjef Ellen Astrup hos Indre Hålogaland Miljøstasjon på Voss.

– Det er mye billigere for oss å sende avfallet til Sverige, sier hun.

Dette gjelder selv om det ligger et nytt forbrenningsanlegg bare ti mil unna. I Bergen har de nettopp investert 1,4 milliarder kroner i forbrenningsanlegget i Rådalen. Men ut fra Voss svinger Håkan traileren østover i stedet for å sette kursen mot Bergen.

De 50 trailerne med norsk husholdningsavfall til Sverige går hovedsaklig fra Vestlandet. Til sammen en halv million tonn husholdningssøppel eksporteres hvert år over grensen.

Galskap

Gjennom Oslo kjører Håkan forbi forbrenningsanlegget på Klemetsrud. Også her har de investert mye i et nytt anlegg. To milliarder kroner er brukt på modernisering de siste årene.

Direktør Pål Mikkelsen ved Klemetsrud Energigjenvinning sier at de gjerne ville ha tatt i mot søppla fra Voss. Men de kan ikke konkurrere med de svenske prisene.

– Det har blitt altfor billig å brenne avfall i Sverige, sier han.

– Og det er galskap at det dundrer trailere forbi her med søppel, 70 mil til Stockholm. Når vi har kapasitet til å brenne det her, sier han.

Glade svensker

Vel framme i Jönköping i Sverige, nøyaktig 822 km fra miljøstasjonen på Voss, er de glade for det norske avfallet. Et nytt forbrenningsanlegg der får 20 prosent av det de brenner fra Norge.

Malin Classon er direktør for anlegget og hun håper de også i framtida kan være konkurransedyktige, slik at de kan fortsette å importere norsk avfall.

Men på Stortinget murres det over denne praksisen. Miljøproblemene med 50 trailere daglig gjennom små vestlandsbygder gjør at Arbeiderpartiet nå vil ta saken opp i Stortinget.

– Dette er meningsløst, sier Per Rune Henriksen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Han sitter i Miljø- og energikomiteen og vil ha en forklaring fra klima- og miljøministeren på denne praksisen.