Tilslørte bondepiker og ostesmørbrød.   Foto:  TV 2
Tilslørte bondepiker og ostesmørbrød.   Foto:  TV 2

Bruk det du har i kjøleskapet!

Vi  nordmenn kaster ekstreme store mengder mat.  190 000 brød om dagen går i søpla! Her har du oppskriftene på de tre rettene Wenche lagde med gammelt og tørt brød;  Ostesmørbrød, brødpudding og tilslørte bondepiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ostesmørbrød med gammelt brød og rester av ost og kjøttpålegg

 

Dette trenger du:

2 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
Salt, grovmalt pepper og revet muskatnøtt
3-4 dl revet hvitost. Litt revet parmesan kan godt blandes med hvitosten.
8 skiver brød
Grov smakfull sennep
8 skiver kokt skinke eller annet kjøttpålegg

Slik gjør du:

Begynn med å lage ostesaus.
Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med melk under omrøring.
Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
Rør inn halvparten av hvitosten og all parmesan.
Sett kasserollen til side.

Varm stekeovn til 250 grader.
Rist brødskivene i panne eller ovn til de er sprø og gylne.
Smør sennep på skivene og legg på skinkeskiver.
Legg over revet ost og legg en brødskive på toppen.
Legg ostesmørbrødene i en ildfast form og fordel ostesausen over skivene og dryss over resten av osten.

Stek på midterste rille i stekeovnen i 5-6 min, bruk eventuelt grill mot slutten for å få en gyllen overflate.

Ostesmørbrød og brødpudding.   Foto: TV 2
Ostesmørbrød og brødpudding.   Foto: TV 2

 

Brødpudding med rørte bær eller frukt

 

Dette trenger du:

6 skiver tørt/gammelt brød
ca 50 g mykt smør
2 ½ dl melk eventuelt blandet med litt fløte
½ vaniljestang
½ ts vaniljesukker
½ dl sukker
2 egg

Slik gjør du:

Smør brødskivene med smør og legg dem sammen to og to.
Del skivene i trekanter.
Smør en ildfast form med resten av smøret.
Legg brødskivene takstenvis i formen.
Kok opp melk (eventuelt fløte), frø fra vaniljestang og halvparten av sukkeret.
La det trekke i ca 10 min.
Avkjøl litt.
Visp eggene og resten av sukkeret til en lys og lett eggedosis.
Sil den lett avkjølte fløteblandingen over i eggedosisen under lett omrøring.
Hell blandingen over brødskivene i formen.

La formen stå og ”sette seg” i ca 30 min før den stekes i vannbad i varm stekeovn ved 170 grader i ca 45 min.
Stekes til eggeblandingen har stivnet.
Server med rørte bær, fruktpure eller rød saus.
Brødpuddingen kan serveres lun eller kald.

Tips til vannbad: Plasser formen med brødpudding i en større form og fyll den største formen halvfull med varmt vann.

 

Tilslørte bondepiker


Dette trenger du:

3-4 faste epler (eplemos med biter på glass kan også brukes, men da må du droppe sukkeret!)
½ - ¾ dl sukker
1/4 dl vann eller eplejuice
1 ts sitronsaft
Ca 4 dl malt brød/kavring/havrekjeks
1-2 ss brunt sukker
2 ts kanel
2 ss usaltet smør
3 dl kremfløte eller vaniljekesam
(Eventuelt 1 ½ dl pisket fløte blandet med ca 1 ½ dl mager vaniljekesam/vaniljeyoghurt)
1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

Skrell eplene og del dem i båter.
Skjær bort kjernehusene.
Kok eplebåtene møre i vann/juice og tilsett sitronsaft.
Smak til med sukker.
Rør om slik at en del av eplene blir til mos, men la det fortsatt være noen hele eplebiter igjen.
Avkjøl.

Smelt smør i en stekepanne og ha i malt brød, kanel og litt sukker.
Brun på middels varme.
Vend på brødet hele tiden slik at det ikke blir for brunt/ brent.
Brødblandingen skal ha en lys karamellfarge.
Hell blandingen over på et flatt fat og avkjøl.

Pisk kremfløte med vaniljesukker og bland inn vaniljekesam eller vaniljeyoghurt, eventuelt kun vaniljekesam.
Legg knust stekt brød, eplemos, rørte skogsbær og krem/ vaniljekesam lagvis i porsjonsglass/krukker eller i en stor bolle.
Det øverste laget skal være krem.
Dryss litt av brødblandingen på toppen.

Desserten kan lages i god tid før servering, dekkes med lokk og settes kaldt.