– Han må finne seg i å stå på sidelinjen nå

TV 2s friidrettsekspert forstår Olympiatoppens reaksjon mot Jays Ndure.

Det ble tirsdag klart at Olympiatoppen og Friidrettsforbundet bryter samarbeidet med Jays Ndure.

De fratar han også et stipend på 70 000 kroner.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Årsaken er at sprinteren har brutt Olympiatoppens retningslinjer mot å markedsføre og bruke kosttilskudd.

Ndure har nemlig inngått et samarbeid med det kontroversielle selskapet Vemma hvor han reklamerer for energidrikken «Verve».

– Må finne seg i å stå på sidelinjen
TV 2s friidrettsekspert Christina Vukicevic tror likevel at Jays kan gjenforenes med Olympiatoppen.

– Jeg tror ikke at han har satt seg helt inn i hva dette er for noe. Men den eneste konsekvensen dette får er at han ikke får dette stipendet av Olympiatoppen og at han ikke får trene der oppe. Men så fort han går ut av denne avtalen så er han velkommen tilbake på lik linje med hvilken som helst annen utøver, sier hun.

– Hva tenker du om det valget han har tatt?

– Det må han nesten svare for selv. Men det er kun fordi de har retningslinjer på dette at det ikke er greit. Det tipper jeg de har informert han om flere ganger. Og nå trekker de seg ut og sier at de ikke støtter ham lenger, sier hun.

Ndure har vært involvert i flere kontroversielle episoder opp gjennom årene. I 2007 testet han positivt på cannabis etter at en person skal ha puttet cannabis i teen hans. 

Under London-OL i 2012 tok han det rolig på slutten av det innledende heatet fordi han trodde at tiden hans var god nok til å ta seg videre - det var den ikke.

Vukicevic mener likevel at sprinteren ikke er blitt et problem for norsk friidrett.

– Nei, det tror jeg ikke. Foreløpig er det ikke noe som tilsier at han er et problem. Men dette er et valg han har tatt selv, og da må han stå for det. Han har ikke tenkt å bryte med dette selskapet, og da må han finne eg i å stå på sidelinjen en stund, sier han.

Se hele intervjuet med Vukicevic øverst i artikkelen

– Vil ha han med videre
Sportssjef i friidrettsforbundet Ronny Nilsen bekreftet overfor TV 2 tirsdag at sprinteren er ønsket med videre - om han avslutter samarbeidet med «Vemma».

– Vi er interesserte i å ha Jays med på laget med bakgrunn i de sportslige resultatene han har levert. Men det betinger også at han følger de retningslinjene som er vedtatt. Det betyr at han enten må slutte med reklamering av produktet, eller at produktet blir godkjent innenfor de retningslinjene, sier han.