GIR STØTTEPAKKE: Statsminister Erna Solberg ankom Kyiv i Ukraina mandag kveld.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GIR STØTTEPAKKE: Statsminister Erna Solberg ankom Kyiv i Ukraina mandag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Erna Solberg med massiv støttepakke til Ukraina

KIYV (TV 2): Norge lanserer en massiv, ny støttepakke til Ukraina. Flere hundre millioner kroner vil de neste årene gå til demokratibygging og humanitær hjelp til det kriserammede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra før har Norge gitt ekstrabevilgninger på over 150 millioner kroner til den nye ukrainske regjeringen.

Fordømt Russland 

Dagens gavepakke betyr ytterligere 100 millioner i støtte for inneværende år, og løfter om liknende overføringer de neste to årene.

– Norge har uttrykt sin klare støtte til Ukrainas territorielle integritet, og fordømt Russlands anneksjon av Krim og destabiliseringen av Øst-Ukraina, sier statsminister Erna Solberg som er på besøk i landet i dag.

– Jeg er her for å vise både myndigheter og befolkning at Norge vil bidra og hjelpe Ukraina i riktig retning.

Erna Solberg er på en to dagers visitt til både Polen og Ukraina denne uken. 

Spark til Russland

Solberg har vært klokkeklar i sin fordømmelse av Russlands aggresjon. I går tok hun til orde for ytterligere sanksjoner mot Putins nærmeste våpendragere og dagens millionbevilgning kan oppfattes som enda et spark til Kreml.

Under oppholdet i Kyiv i dag skal hun ha møter med landets president og statsminister, i tillegg til at hun skal møte både minoritetsrepresentanter og flyktninger fra kampene i øst.

Statsministeren reiser i spissen for en svært stor norsk delegasjon, som omfatter over 100 forretningsfolk og byråkrater – et tegn på at regjeringen nå vil gjøre Ukraina til et hovedsamarbeidsland både innen utenrikspolitikk og handel.

– Økt handel vil være helt sentralt for å bedre den ukrainske økonomien, sier Solberg.

Kampene øst i Ukraina har så langt krevd over 4000 menneskeliv, i følge ukrainske myndigheter. Og Russlands fortsatte støtte til separatister og anneksjon av Krim kan i følge kilder TV 2 har vært i kontakt med ha påført landet økonomiske tap på flere tusen milliarder kroner.