TERRORANGREP: Isrealsk ambulansepersonell bærer ut en av de drepte fra synagogen som ligger vest i Jerusalem. (Foto: AFP/Ahmad Gharabli)
TERRORANGREP: Isrealsk ambulansepersonell bærer ut en av de drepte fra synagogen som ligger vest i Jerusalem. (Foto: AFP/Ahmad Gharabli)

Drepte fire mens de ba i synagoge i Jerusalem

Fire israelere og de to gjerningsmennene ble drept under et terrorangrep i en synagoge i Jerusalem tirsdag morgen. Statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel vil «respondere kraftig». 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
RØMTE: – Vi kom for å be og løp ut da vi hørte skudd, sier dette vitnet til AP.
RØMTE: – Vi kom for å be og løp ut da vi hørte skudd, sier dette vitnet til AP.

To palestinske menn gikk til angrep tidlig tirsdag på ultraortodokse som var samlet til bønn i en synagoge i området Har Nof i Vest-Jerusalem, ifølge Israel Radio.

AP melder at fire personer er drept, mens seks andre ble skadet under angrepet.  

Da politiet kom til stedet ble de to gjerningsmennene skutt og drept. 

Terroristene skal ha vært forkledd som ultraortodokse jøder da de stormet synagogen. Politiet opplyser tirsdag formiddag at de to var fettere fra Øst-Jerusalem. 

Israels statsminister Benjamin Netanyahu reagerer sterkt og sier til AP at Israel vil gjengjelde angrepet i synagogen med full styrke. 

Et terroristangrep

De to terroristene skal ha tatt seg inn i synagogen bevæpnet med kniver, økser og skytevåpen.

Folk løp for livet da de begynte å skyte. 

– Vi kom for å be denne morgenen i synagogen, da vi hørte skudd fra våpen nede. Først ett skudd, så to og deretter en rekke flere skudd. Vi løp alle ut, fordi vi forsto at folk ville bli drept og alvorlig skadet nede, sier et vitne til AP.

Politiet betegner hendelsen som et «terroristangrep». 

Israels statsminister Benjamin Netanyahu beskriver anslaget som et ondsinnet drap av foraktelige mordere på jøder som kom for å be, og understreker at Israel vil gjengjelde anslaget med kraftige midler. 

Palestinernes president Mahmoud Abbas fordømmer synagogeangrepet og krever slutt på israelske provokasjoner. Dette er første gang Abbas kommer med en slik melding siden den siste tidens økning i dødelige angrep på israelske innbyggere. 

Norge fordømmer angrepet

Utenriksminister Børge Brende (H) fordømmer terrorangrepet mot en synagoge i Har Nof i Vest-Jerusalem på det sterkeste.

– Jeg fordømmer på det sterkeste dagens terrorangrep. Min dypeste medfølelse går til de etterlatte og de sårede. Det er hjerteskjærende at mennesker i fredelig bønn blir angrepet og drept på denne måten, sier Brende til NTB.

Brende oppfordrer alle parter til å gjøre sitt ytterste for å dempe konfliktnivået i byen, hvor situasjonen allerede er svært spent.

USAs utenriksminister John Kerry sier han snakket med Netanyahu etter angrepet.

– Vi fordømmer det som en handling av ren terror og meningsløs brutalitet og vold, sier Kerry ifølge AP.

Hamas: «Heroisk handling»

Mens palestinernes president fordømmer dagens handlinger, omtaler islamistbevegelsen Hamas det dødelige angrepet som en «heroisk handling», skriver nyhetsbyrået DPA.

Talsperson Muschir al-Masri sier angrepet er en «naturlig reaksjon» og hevn etter at en palestinsk bussjåfør ble funnet hengt inne i en buss mandag.

Israelsk politi mener det dreier seg om et selvmord, men kollegaen som fant ham, hevder liket bar preg av å ha blitt utsatt for vold.

Voldsbølge i Israel

Den siste tiden har det vært en bølge av angrep rettet mot israelske innbyggere og minst seks personer er drept de siste ukene i Jerusalem, Tel Aviv og på Vestbredden.

AP beskriver spenningen i byen Jerusalem som høy.

Terroranslaget er det verste så langt i år, og det er fryktet at dagens hendelse vil føre til økt konfliktnivå i en by som allerede har høy spenning.

SORG: Midt under morgenbønnen gikk gjerningsmennene til angrep i en synagoge. Fire israelere og de to terroristene ble drept.
SORG: Midt under morgenbønnen gikk gjerningsmennene til angrep i en synagoge. Fire israelere og de to terroristene ble drept.