Maraton-remis for Carlsen

Verdensmesteren prøvde alt for å vinne, men Anand reddet remis med bunnsolid forsvarsspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det syvende partiet i sjakk-VM endte i remis. Lenge presset Magnus Carlsen for seier, men Anands solide forsvar gjorde det umulig for nordmannen å ta hele poenget.

- Remis er helt greit. Han begravde seg i stillingen og forsvarte seg veldig bra, kommenterte verdensmesteren etter partiet.

Carlsen opprettholder med remis ledelsen i matchen, og stillingen står nå 4-3.

Timeslang tortur

Lenge fulgte Carlsen og Anand velkjent åpningsteori. Varianten har tidligere blitt prøvd ut av flere sterke stormestere, men ingen har funnet fortsettelsen som gir hvit mer enn et halvpoeng. I flere tiår har sjakkspillere prøvd å ødelegge det solide, sorte forsvaret - men aldri har noen klart det. Det var derfor nært å bli skrevet sjakkhistorie i dag, da Magnus Carlsen hadde gode sjanser til å slå nettopp dette Berlinforsvaret. 

Helt frem til trekk 25 (!) fulgte spillerne partiet mellom Anish Giri og Teimour Radjabov, spilt for bare noen få uker siden. Da Anand derimot valgte å bryte ut av dette partiet, kom han fort i trøbbel. Etter få trekk så inderen seg nødt til å ofre en løper. Sluttspillet som fulgte var det kun Carlsen som kunne vinne, og inderen måtte se frem mot timer med tortur på brettet. 

- Jeg var overbevist om at det skulle finnes en måte å vinne sluttspillet på. Da han gikk for det, meldte han seg frivillig til å lide, flirte Carlsen på pressekonferansen. 

Anand forsvarte seg svært bra, men unge Carlsen fant stadig nye innfallsvinkler til angrepsmuligheter. I over tre timer måtte 44-årige Anand kjempe fra en dårligere stilling med både nebb og klør for å redde halvpoenget. 

- På samme tid som sluttspillet er ganske rett frem for meg, er det også veldig vanskelig. Jeg kan ikke bare holde meg til samme planen hele tiden, den må stadig skiftes ut, forklarte Anand.

VM-historiens nest lengste parti

Med en Magnus Carlsen stadig på utkikk etter nye måter å vinne partiet på, ble partiet nesten historisk langt i et VM-perspektiv. Med de 122 trekkene ble partiet VM-historiens nest lengste. Det lengste ble spilt mellom Viktor Kortsjnoj og Anatoly Karpov i 1978. De brukte da 124 trekk før partiet endte i remis.

- Jeg er ikke fryktelig sliten, men at partiet varte så lenge vil påvirke hvor godt jeg får forberedt meg før morgendagens parti, kommenterte Anand.