Kvinne (35) hjalp til å frakte liket, men kan ikke forklare hvorfor Vibeche (48) ble drept

SØR-TRØNDELAG TINGRETT (TV 2): Samboeren til den drapstiltalte sier at det å frakte liket er det grusomste hun har vært med på.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er snart ett år siden 48 år gamle Vibeche Falch Danielsen ble brutalt drept og dumpet i Nidelva i Trondheim.

En 48 år gammel mann er tiltalt for drapet, samt for å ha mishandlet kvinnen etter at hun var død.

Da rettsaken startet i Sør-Trøndelag tingrett i dag svarte tiltalte at han «vet ikke» om han drepte Falch Danielsen, da han fikk spørsmål om straffskyld.

Fikk hjelp til å frakte liket

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld på tiltalepunktet som knytter seg til mishandling av den avdøde.

I sin forklaring sa tiltalte at han husker lite fra drapsnatten, men vedgår at han husker å ha fraktet liket fra en leilighet og til Marinen i Trondheim, hvor avdøde siden ble kastet i elven.

Under transporten fikk han hjelp av sin samboer (35).

Kvinnen var tidligere siktet i saken, men siktelsen frafalt i sommer. Dette fordi «den som har handlet i hensikt å unndra seg selv eller noen av sine nærmeste fra forfølgning, straff eller særreaksjon» ikke kan straffes, ifølge straffelovens paragraf 132 tredje ledd.

Hevder hun var i sjokk

Under sin forklaring i rettssaken sa 35-åringen at hun og tiltalte hadde dratt til leiligheten for å hente husnøkler og rullestol.

35-åringen sier hun ikke var i rommet da drapet ble begått, men at hun var på badet og holdt på å vaske en hund som tilhørte Falch Danielsen.

Da hun kom ut fra badet hadde hun sett en bylt og spurt tiltalte hva det var. Tiltalte hadde svart at dette var «kjøtt».

Kvinnen sier hun var i sjokk, og visste ikke hva hun skulle gjøre eller si. Hun skal på dette tidspunktet ha vært påvirket av rusmidler.

Hun ønsket å få bort liket, og hjalp tiltalte å frakte innpakningen ved hjelp av den elektriske rullestolen.

– Ingen logisk forklaring

Kvinnen vedgår å huske kjøreturen til Marinen ved Nidelva, og sier det å kjøre bort liket var det mest grusomme hun har vært med på.

– Jeg satt oppå liket mens tiltalte syklet ved siden av.

Ifølge den 35 år gamle kvinnen hadde de ingen plan om hvor de skulle, men at de havnet på Marinen. Som påtalemyndigheten også viste til i sin innledning forklarte kvinnen at de skal ha forsøkt å åpne et kumlokk, før de senere kastet liket i elva. 

– Hvorfor ble Vibeche drept, spurte førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg finner ingen logisk forklaring. Det var ingen store uoverensstemmelser, sier kvinnen.

Dette er saken:

  • Torsdag 16. januar ble Vibeche Falch Danielsen (48) meldt savnet.
  • I leiligheten hvor hun sist befant seg ble det funnet blodspor, og det ble satt i gang søk i Nidelva i Trondheim.
  • Tirsdag 21. januar ble Falch Danielsen funnet død i elva. Det ble senere fastslått at den 48-år gamle kvinnen ble drept og dumpet i vannet.
  • En 48 år gammel mann er tiltalt for drapet, samt for å ha mishandlet kvinnen etter at hun var død. 
  • Tiltalte har tidligere nektet å avgi forklaring om hva som skjedde drapsnatten. Under rettsaken som startet mandag 17. november svarte han at han ikke vet om han drepte Vibeche Falch Danielsen. Han erkjenner ikke straffskyld på tiltalepunktet som omhandler mishandling.
  • En 35 år gammel kvinne, som også er samboer med tiltalte, skal ha vært med på å frakte liket etter at drapet. 35-åringen var tidligere siktet i saken, men denne frafalt i sommer.