FRISKERE OG PÅ FERIE: Siv Cathrine Brauter (38) på ferie i Mostar, Bosnia-Hercegovina sammen med sin bror i 2012. Foto: Jon Øyvind Fredriksen/Privat
FRISKERE OG PÅ FERIE: Siv Cathrine Brauter (38) på ferie i Mostar, Bosnia-Hercegovina sammen med sin bror i 2012. Foto: Jon Øyvind Fredriksen/Privat

– Det lave stoffskiftet gjorde at jeg ikke ville leve lenger

Etter år med alvorlige plager var det en kombinasjon av naturlig og syntetisk medisin som var løsningen for Siv Cathrine Brauter(38).

Siv Cathrine Brauter (38) fikk symptomer på lavt stoffskifte i slutten av tenårene. Hun begynte å gå opp i vekt, sov mye mer etter jobb og fikk store problemer med anklene.

— Jeg ble operert i anklene på slutten av 90-tallet, og hadde det ganske stabilt frem til 2002. Da begynte ting å gå nedover, forteller Brauter til God morgen Norge.

Hypotyreose

Lavt stoffskifte – Hypotyreose, er tilstanden som oppstår når kroppen ikke har nok av de viktige stoffskifte-hormonene T4 og T3. De produseres av skjoldbruskkjertelen på halsen.

Den vanligste årsaken til lavt stoffskifte er autoimmun: Immunsystemet ‘feilkobler’ og angriper skjoldbruskkjertelen så den etter hvert ikke klarer jobben sin lenger. 

Du kan lese mer om stoffskiftesykdom på nettsidene til Norsk Thyreoideaforbund.

T3 og T4

Lege ved Balderklinikken i Oslo, Lars Omdal forklarer at T3 er det aktive stoffskifte-hormonet, mens T4 egentlig bare er forstadiet til T3.

LEGE LARS OMDAL:Spesiell interesse for hormoner (endokrinologi), og sammenhengen mellom psykiske forhold, nervesystemet, hormonene og immunsystemet. Foto: BALDERKLINIKKEN
LEGE LARS OMDAL:Spesiell interesse for hormoner (endokrinologi), og sammenhengen mellom psykiske forhold, nervesystemet, hormonene og immunsystemet. Foto: BALDERKLINIKKEN

— Etter min erfaring har mange pasienter nytte av dette i forhold til de mest typiske symptomene som tretthet og hjernetåke, sier lege Lars Omdal. 

Diagnose

Siv Cathrine Brauter jobber og bor i Nederland i 2005. Frustrert over å ikke få svar på hva som feiler henne av norske leger gjør at hun også tar kontakt med en lege i Nederland.  

— Legen gjorde en grundig visuell undersøkelse av meg før han tok alle blodprøver, og fant tydelige synlige tegn på lavt stoffskifte.

— Han påpekte blant annet en vannansamling ved armhulen, forklarer Brauter.

Behandling

Siv Cathrine forteller at hun etter å ha fått diagnosen, aldri følte seg helt bra. Tretthet, magesmerter og vekten som gikk opp og ned. Men årene gikk og hun forsøkte å leve best mulig med sykdommen.

Men så i september 2011, fikk hun igjen symptomer som tretthet og nedstemthet.

Selvmordstanker

Siv Cathrine var da så langt nede da at hun hadde selvmordstanker. Psyken ble verre og verre, som et resultat av blanding av lavt stoffskifte og dårlig næringsopptak. 

— Selvmordstankene kom over natten. Plutselig satt jeg der og tenkte på døden. Jeg ville ikke leve mer.

Tok selv grep

— Da tok jeg kontakt igjen med Balderklinikken. Heldigvis fikk jeg en avbestillingstime og fikk komme tidligere til lege Lars Omdal.

—Jeg var heldig som fikk en lege som lyttet til meg, forteller hun.

Kombinasjonsbehandling

— Siv Cathrine var en av disse pasientene som ikke følte seg godt nok behandlet med bare T4, sier lege Lars Omdal til God morgen Norge.

— En mulighet for denne gruppen er å gi en liten dose T3 i tillegg til T4 i litt redusert dose, såkalt kombinasjons-behandling – en behandling som Siv trives klart bedre med.

Siv Cathrine Brauter bekrefter at det er viktig å finne den riktige behandlingen for hvert enkelt individ. 

— Folk reagerer forskjellig på standard behandling så derfor er det viktig å finne gode alternative løsninger, slik vi gjorde.

Kosthold

Lars Omdal understreker at betydningen av god kommunikasjon og godt samarbeid mellom lege og pasient, har ført til at Siv Cathrine Brauter og Omdal kunne jobbe med en lang rekke andre faktorer enn kun selve hormon-behandlingen av hennes lave stoffskifte.

— Det er viktig også å ha en bred helhetlig tilnærming som ivaretar flere aspekter, som kosthold og stress, forklarer legen.

Nettprat

I dag jobber Siv Cathrine Brauter med IT i selskapet YARA. Men i morgen tidlig tar hun seg fri for å gjeste God morgen Norge sammen med sin lege Lars Omdal fra Balderklinikken.

Se God morgen Norge, tirsdag 18. november, kl. 08.10.

Fra klokken svarer 08.30 svarer lege Lars Omdal på nettprat. 

Har du spørsmål om stoffskiftesykdom så skriv inn i boksen nedenfor.