TVUNGET TIL Å DROPPE VM: Tiril Sjåstad Christiansen får ikke muligheten til å kjøre VM i januar, siden FIS har lagt mesterskapet til samme uke som X Games. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TVUNGET TIL Å DROPPE VM: Tiril Sjåstad Christiansen får ikke muligheten til å kjøre VM i januar, siden FIS har lagt mesterskapet til samme uke som X Games. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Freestyle-Tiril: – VM blir en parodi

Tiril Sjåstad Christiansen må velge vekk VM for å delta i X Games. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): – Jeg syns det er utrolig idiotisk, det blir jo en parodi. FIS er klar over at X Games arrangeres samme uke hvert år, så at de da legger det på samme dato syns jeg er kjipt, sier Tiril Sjåstad Christiansen (19) til TV 2. 

– X Games er det viktigste
Freestyle-VM blir i 2015 arrangert i østerrikske Kreichberg 15. - 25 januar, og finalen for slopestylekjørerne er 20. januar - dagen etter første treningsdag til X Games i amerikanske Aspen. Det gjør det umulig for utøverne å rekke begge deler. 

Sjåstad Christiansen, som for første gang skal teste kneet etter korsbåndoperasjonen, er redd dette vil svekke troverdigheten til sporten. 

– Å vinne VM blir jo som å komme på 16. plass i X Games. Du blir verdensmester, men du var ikke god nok til å bli invitert til X Games, det blir jo helt feil. Det er kjempesynd, og jeg håper bare FIS lærer av dette så det ikke blir sånn fremover, sier hun. 

X Games er den mest prestisjetunge konkurransen utenom OL for freestyle-kjørerne, der verdenstoppen i både snowboard og freeski blir invitert. Sjåstad Christiansen vant gull i X Games i 2013, og er ikke i tvil om hva hun kommer til å prioritere.

– Selvfølgelig har vi lyst til å kjøre VM, men X Games er jo det viktigste for oss, understreker 19-åringen.

– Ikke heldig
Landslagssjef Christopher Frankum sier at saken er blitt diskutert med FIS, men at det ikke var mulig å endre datoen for VM. 

– Det er ikke heldig i det hele tatt at det legges på samme tid når majoriteten kommer til å stille i X Games, men datoen for VM er blitt satt for mange år siden. Rådgivningsgruppen har lagt frem saken for FIS i juni, men det har dessverre ikke blitt gjort noe med. Arrangementet er stort, og flytting av alt rundt logistikk var ikke mulig, sier landslagssjefen til TV 2. 

Han vil likevel få frem at de kommer til å fylle opp den norske kvoten på herresiden med utøvere som ikke blir invitert til X Games. På kvinnesiden er det tynnere. Landslagssjefen tror imidlertid at det samme ikke vil skje neste vinter. 

– Sånn jeg ser det er at blir en engangshendelse, fordi datoene er satt for mange år siden. Det er uheldig at det blir realiteten i vinter, men det blir nok ikke noe problem neste sesong, mener Frankum. 

– Har dere fått noen lovnader på det?

– Nei, vi har vel ikke kommet så langt i prosessen.