TRENGER IKKE PENGER: Carl Bildt har ikke skrevet en mail som tilsynelatende er sendt fra hans konto. Foto: Sören Andersson / NTB scanpix
TRENGER IKKE PENGER: Carl Bildt har ikke skrevet en mail som tilsynelatende er sendt fra hans konto. Foto: Sören Andersson / NTB scanpix

Falsk Carl Bildt på pengejakt

Ifølge en e-post sendt fra den svenske toppolitikerens konto er han blakk i syden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Noen har tydeligvis kapret mailkontoen min. Jeg er ikke på Kypros, og jeg trenger ikke penger. Vil kontakte politiet», skriver Bildt på Twitter mandag morgen.

Avisen Dagens Nyheter skriver at redaksjonen har mottatt en e-post som tilsynelatende er fra Bildts private mailkonto. I e-posten står det at han er blitt frastjålet lommebok, kredittkort og pass i forbindelse med en reise til Kypros.

Trenger penger umiddelbart

«Jeg må virkelig være med på neste fly. Jeg trenger 1350 pund», skriver vedkommende. Videre ber personen om at pengene overføres via «västra unionens kontor» i løpet av 20 minutter.

E-posten er sendt fra en adresse Bildt brukte i sin tid som utenriksminister. Mailen er sendt til flere journalister og til en person i Utenriksdepartementet, skriver Dagens Nyheter.

– Jeg sender saken direkte til Regjeringskanseliets IT-tjeneste, sier Bildt i en kommentar til avisen.

Svært profilert

Bildt er en av Sveriges mest kjente politikere og diplomater. Han ble valgt inn i Riksdagen i 1971, var statsminister i 1991-1994 og utenriksminister i 2006-2014. Han var fredsmekler under krigen på Balkan og har hatt en rekke internasjonale oppdrag. Han sitter nå i styret i International Crisis Group i Brussel.

Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsis, Norsk senter for informasjonssikring, er nokså sikker på at dette ikke dreier seg om hacking, men om id-tyveri.

– Det finnes ingen sikkerhet på mail og sms. Hvem som helst kan med et minimum av kunnskap utgi seg for å være en annen når man sender mail så lenge man har et navn og en mailadresse, sier Sandland til TV 2.

Vanlig svindel

Han kjenner til massevis av eksempler på at slik svindel har funnet sted i Norge. De fleste har tatt kontakt via tjenesten slettmeg.no.

Om avsenderen bruker offerets riktige e-postadresse, vil svindleren ikke kunne lese svarene. Det er heller ikke poenget. Hensikten er å få mottakeren til å gjøre noe, som å overføre penger via Western Union.

– I slike tilfeller er det ofte ikke samsvar mellom avsenderens navn og e-postadressen. Det kan man se om mailen ser ut til å være fra Jens Stoltenberg, mens adressen som ligger bak er noe helt annet. Det er kanskje ikke det første folk sjekker, sier Sandland.

Gmail-bruker

Aftonbladet har tidligere skrever at Bildt har brukt Gmail i offisiell sammenheng, tross stor sikkerhetsrisiko.

Svensk UD kjenner ikke til at den tidligere utenriksministerens e-post er kapret.

– Vi har ingen opplysninger om det. Jeg har vanskelig for å tro at vi får det ettersom han ikke jobber her lenger, sier pressevakt Karin Nylund til DN.