Dag ante ikke at han hadde en søster – her møtes de for første gang

Dag Helgesen (50) og halvsøsteren Gisella ble gjenforent i Sporløs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For et drøyt år siden fikk Dag Helgesen (50) fra Moss vite av sin far at han har en halvsøster.

Faren fortalte til Dag at han hadde møtt en dame i Hamburg, Tyskland, i 1954, og det førte til en datter, Gisela Edith Hausmann. Faren har aldri møtt datteren.

Dag ble fascinert over historien og bestemte seg for å finne sin halvsøster.

– Jeg søkte på nettet selv, men jeg hadde ikke kjangs til å finne noen ting. Alt sto på tysk. Men så så jeg Silje på TV-en, og jeg meldte meg på Sporløs, sier han til TV 2.

Reiste til Tyskland for å lete

Sammen med Sporløs-programleder Silje Stang reiste Dag til Hildesheim i Tyskland, hvor de siste sporene av Gisella endte – for 50 år siden. De hadde fullt navn på søsteren og trodde ikke at det skal være verdens vanskeligste sak å finne henne.

Slik ble det ikke.

Silje og Dag fant ingen som heter Gisela Edith Hausmann, og de fikk oppleve det tyske byråkratiet på sitt verste siden folkeregistrene ikke har en felles database.

Sporløs-programleder Silje Stang og Dag Helgesen i Tyskland på jakt etter sistnevntes halvsøster Gisella. Foto: TV 2
Sporløs-programleder Silje Stang og Dag Helgesen i Tyskland på jakt etter sistnevntes halvsøster Gisella. Foto: TV 2

Jakten på Gisella førte dem derfor fra by til by i Tyskland.

– Det var litt frustrerende, for det er et tungrodd system. At man ikke kunne gå til et kontor og de fant videre frem i systemet, slik at vi slapp å reise fra by til by, forteller Dag.

Gjennombruddet i jakten skjedde da de fant ut at Gisella endret etternavn i 1980. Med hennes nye navn kunne de lett finne adressen i folkeregisteret.

Fant søsteren

Dag følte stor glede da de fant halvsøsteren hans i nærheten av Hildesburg, stedet hvor hele jakten startet.

– Da vi fant henne, var det et veldig tårevått møte både for meg og resten av familien, sier han til TV 2.

Se det rørende møtet øverst i saken.

Gisella hadde selv et sterkt ønske om å finne ut hvem faren er, men det eneste hun visste om sin biologiske far, var at han var norsk. Dag er glad for at han kunne gi henne det hun lette etter.

Dag møter sin halvsøster Gisella for aller første gang. Foto: TV 2
Dag møter sin halvsøster Gisella for aller første gang. Foto: TV 2

– Hun hadde et håp om å reise til Norge for å lete, men det var så som så med økonomien. Det var vel det som stoppet henne. Ellers hadde hun nok kommet, for hun hadde et sterkt ønske om å finne oss. Hun fikk et ganske stort sjokk da jeg fortalte at vi var fem brødre, sier Dag og ler.

Har jevnlig kontakt

Dag forteller videre at kontakten med Gisella er god i dag til tross for kommunikasjonsutfordringer.

– Jeg har ukentlig kontakt med datteren hennes via internett, så jeg kommuniserer via henne. Og så ringer jeg en gang i blant til søsteren min. Det er lettere å kommunisere med datteren hennes fordi hun er ofte på internett, og det er ikke søsteren min. Vi bruker Google translate når vi skriver til hverandre. Jeg ringer stadig til Gisela og prater engelsk med henne, men det blir litt misforståelser og uforståelige ting. Det er lettere å kommunisere via nettet sånn sett.

Besøkte familien i Norge

I sommer var Gisella på besøk hos familien i Moss. Der fikk hun også møte faren og Dags fire brødre for aller første gang.

– Vi har hatt besøk av henne, datteren og barnebarna i ferien. De var hos oss i Moss i ti dager. Hun bodde fem dager hos meg og fem dager hos min bror, og reiste rundt og besøkte de andre brødrene. De hadde en fin tid her. Pappa fikk besøk flere ganger. Vi var på turer og styrte og stelte. Hun har fått se hva slags familie hun har, og det har vært en fantastisk sommer.

Språkutfordringer gjør at Gisella og faren ikke har mye kontakt.

– Nei, det er dårlig. Det er problemer med språket, så det er kun ansikt til ansikt han har pratet med henne. Ellers blir det så som så med kommunikasjonen der.

Dags fire brødre har derimot god kontakt med henne.

– De prater med henne via hennes datter Andrea. De skriver kort og ringer innimellom.

Tyskland-turen ble avlyst

Hele familien skulle etter planen besøke Gisella i Tyskland i september, men turen ble avlyst.

– Vi skulle egentlig ned til 60-årsdagen hennes, men det ble ikke noe av fordi det var mye jobbing og sånn. Noen dager før vi egentlig skulle ha vært der, falt hun ned trappa og slo seg. Så hun lå på sykehuset på bursdagen. Men alt har gått bra med henne.

Dag forteller at han er glad over å ha funnet en del av familien han for kort tid siden ikke visste om.

– Det var jeg som satte i gang alt sammen, og det er deilig endelig å ha funnet henne og fått bekreftet at det er mitt eget kjøtt og blod. Og det var ikke vanskelig å se. Det var et veldig spesielt øyeblikk. Når vi prater på telefonen er det mye latter og god tone, sier Dag til TV 2.

Se Sporløs tirsdag klokken 20.00 på TV 2. «Sporløs» ligger også på TV 2 Sumo.