Saftige vørterbrød

Vi lar oss alle imponere over gjærbaksten til Wenche. Her har du oppskriften på det saftige vørterbrødet hun tryllet frem i studio i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette trenger du til 2 stk vørterbrød:

50 g smør
3 dl melk
1 dl mørk sirup
1 flaske vørterøl (33 cl)
500 g siktet rugmel
Ca 500 g hvetemel
1 pk tørrgjær eller 50 g fersk gjær
2 ss brunt sukker (kan sløyfes)
1 ts malt anis
1/2 allehånde
1/2 ts malt nellik
1/2 ts kardemomme
1/2 ts malt pepper
1 ts salt
Ca 3 dl rosiner

Tips: Krydder, sukker og sirup, kan erstattes med 1 dl ublandet gløgg.

 

Smaksrike vørterbrød.   Foto: Tv 2
Smaksrike vørterbrød.   Foto: Tv 2

Slik gjør du:

Smelt smør og tilsett sirup, melk og vørterøl.
Varm til fingervarmt.
Løs fersk gjær opp i litt av den fingervarme væsken, tørrgjær blandes med melet.
Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet, alt krydderet og rosiner.
Tilsett væske og elt godt sammen, til glatt passe fast deig som slipper bakebollen.
Dekk med plast og la deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca 1 time.

Del deigen i to like emner.
Elt og form til runde eller avlange brød.
Sett brødene på smurt eller bakepapirkledt stekebrett, eller legg i smurte brødformer.
Dekk med klede og la etterheve i ca. 45 minutter.

Stek brødene på nederst rille i varm stekeovn, 200 grader, i 40-50 minutter.

Tips: Hvis du pensler vørterbrødene med vann i det de tas ut av stekeovnen får de en blank og fin overflate.