Chand om den vonde tiden: – Man må aldri gi opp

Artisten Chand Torsvik (32) ble mobbet i tenårene. Den vanskelige tiden vil alltid prege livet hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tenårene opplevde artisten og MOT-ambassadøren Chand Torsvik (32) fremmedfrykt og rasisme i hjembyen Namsos.

– Jeg husker en episode da jeg gikk langs gata. En bil saknet farten, ruta ble rullet ned og det haglet med jævlige ord. Det var tøft å bære for en gutt i så ung alder, forteller han åpent til TV 2.

Følte seg annerledes

Torsvik ble adoptert fra India da han var ti måneder gammel. Han vokste opp på Spillum i Namsos. I 2009 ble han norgeskjent etter å ha vunnet talentkonkurransen X-Factor, en opplevelse han aldri vil glemme.

– Det var vanskelig for meg. Det å være annerledes. Så kom X-Factor, og da ble det å være annerledes min største fordel.

Musikken ble styrken

Å skrive låter ble en måte å bearbeide de vonde opplevelsene i ungdomstiden. Musikken har gitt ham styrke til å stå fram med sin historie. Men i mange år var det for tøft.

– Ungdomsårene var noe jeg ikke snakket mye om. Jeg dealet mye med det selv, og skrev det av meg.

Den mest personlige låten "Heksedans" skrev han i 18-årsalderen. Å fremføre den er fortsatt vanskelig.

– Da kommer minnene fra Namsos sterkt tilbake. De vil alltid ligge der, de forsvinner aldri fra livet mitt.

Opplever rasisme fortsatt

Selv om han beskriver årene da han var 15-16 år gammel som verst, så har han opplevd rasistiske bemerkninger også i voksen alder.

– I 2011, rett før jeg skulle gå opp på scenen kom det noen bort til meg og sa helt jævlige ting. Da føler man seg liten før man skal fremføre en låt. Men dette er todelt. Med en gang jeg synger, så føler jeg styrken inni meg, sier han.

– Aldri gi opp

I ettermiddag sto han på scenen på Torvet i Trondheim. Der fremførte han låter som beskriver følelsen av å bli utestengt og å føle seg helt alene i verden.

– Jeg håper at musikken min kan gi håp, og at jeg med mine egne erfaringer kan hjelpe andre som opplever det jeg selv har erfart.

Han har et budskap til de som sliter med mobbing.

– Selv om det er tøft, selv om det er jævlig, så må man aldri gi opp.