BEKLAGER: Filmskaperne bak filmen som tilsynelatende viser en ung syrisk gutt som redder ei lita jente fra snikskyttere, beklager hvis filmen bidrar til å undergrave publikums tillit til krigsrapportering. Filmen er til nå sett millioner av ganger på Youtube. Foto: Handout / NTB scanpix
BEKLAGER: Filmskaperne bak filmen som tilsynelatende viser en ung syrisk gutt som redder ei lita jente fra snikskyttere, beklager hvis filmen bidrar til å undergrave publikums tillit til krigsrapportering. Filmen er til nå sett millioner av ganger på Youtube. Foto: Handout / NTB scanpix

Filmskapere beklager den falske Syria-filmen

Filmskaperne beklager nå hvis den fiktive filmen har gjort det vanskeligere for lokale aktivister å dokumentere fra den faktiske krigssonen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske filmskaperne bak videoen som angivelig viser en syrisk gutt som redder en liten jente fra snikskyttere, kommer nå med en beklagelse. 

– Det har aldri vært vår hensikt å føre noen bak lyset, men kun å sette fokus på barn som ofre i krig. Vi tar selvkritikk på at det tok tid for oss å opplyse om at dette var fiksjon, sier produsent Petter Løkke til TV 2.

Løkke bedyrer at hovedintensjon med prosjektet var å rette søkelys og skape engasjement for utsatte barn i konfliktsoner. 

– Vi har enorm respekt for reportere og aktivister som arbeider i konfliktsoner og det har på ingen måte vært hensikten å redusere deres troverdighet som kilder og informasjonsformidlere. Det håper vi heller ikke denne saken vil gjøre. Dersom det skulle vise seg at dette vil få ødeleggende eller negative konsekvenser ønsker vi å beklage det, fortsetter han. 

– På høy tid

Beklagelsen kommer etter kritikk fra flere hold knyttet til de etiske dilemmaene med å lage en fiktiv video av barn i krig. 

Blant andre TV 2s utenriksreporter Pål T. Jørgensen gikk hardt ut mot filmskaper Lars Kleveberg og produsent Petter Løkke. 

– Det var på høy tid at de innser alvoret i det de har gjort, sier Jørgensen. 

Han kom tidligere i sag med skarp kritikk av den fiktive filmen. 

– Denne filmen bidrar til å hjelpe Assad-regimet med å undergrave ytterligere troverdigheten til tapre video-aktivister i Syria, som jobber med livet som innsats. Neste gang det kommer en dramatisk film fra Syria, så vil man spørre seg om dette er fiksjon eller virkelighet, sa Jørgensen tidligere i dag. 

Også generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund reagerer skarpt på videoen.

– Dette mener jeg er uetisk. Det er svært ødeleggende både for alle som formidler eller forsøker å formidle viktig informasjon, og dessuten er det ødeleggende for alle som er avhengige av et utenlandsk engasjement. Det vil si alle de som lever i krigssoner, i sult og nød. De er i bunn og grunn avhengig av at folk engasjerer seg i at de skal få hjelp. Det siste vi trenger er en dramatisert versjon av noe som kunne skjedd og kanskje også skjer. Neste gang vi ser noe som ligner, vil vi tenke at kanskje er dette også konstruert, sier Stavrum til Aftenposten.

– Bløff skader barn i krig

I filmen "Syrian hero boy", regissert av Lars Kleveberg, vises en gutt som angivelig blir skutt i forsøket på å redde en jente. Filmen spilles inn i det som ser ut som autentiske krigsherjede Syria. 

Etter at filmen ble lastet opp på Youtube på mandag, avslørte Kleveberg fredag at filmen var fiksjon og at den ble spilt inn på Malta med profesjonelle skuespillere. 

Også organisasjonen Human Rights Watch (HRW) retter skarp kritikk mot de norske filmskaperne bak den falske krigsvideoen fra Syria.

– I likhet med mange andre som så videoen “Syrian hero boy” i forrige uke, reagerte jeg med avsky på bildene av en gutt som ble skutt idet han forsøkte å redde en ung jente. Hans heltemot inspirerte. Selv om opprinnelsen til videoen var uklar, opplevde jeg at den samsvarte med det barbariet og motet som syrerne lever med til daglig. Nå føler jeg bare avsky.

Det sier spesialrådgiver ved divisjonen for barns rettigheter i HRW, Fred Abrahams.

– Klevberg og hans kolleger har reist tvil om videoopptakene og fotografiene av ekte grusomheter som er kommet fra krigen i Syria. Noen av disse kan ha vært forfalsket eller bevisst feilmerket, men mange er blitt grundig gransket og verifisert av journalister og menneskeretts-eksperter.

Fordi adgangen til Syria er begrenset, har videoer og mobilopptak fra lokale aktivister vært en avgjørende del av bevisene som dokumenterer forbrytelser mot sivile, blant dem bruken av kjemiske våpen, angrep på skoler og bruk av barnesoldater. 

– Ved å publisere en falsk video har Klevberg gjort det mulig for krigsforbrytere å avvise troverdige bilder av overgrep, avslutter Abrahams.