NORSK-PRODUSERT: En gruppe norske filmskapere står bak en film som tilsynelatende viser en ung syrisk gutt som redder ei lita jente fra snikskyttere. Filmen er spilt inn på Malta, og har fått mange til å reagere. Foto: Handout / NTB scanpix
NORSK-PRODUSERT: En gruppe norske filmskapere står bak en film som tilsynelatende viser en ung syrisk gutt som redder ei lita jente fra snikskyttere. Filmen er spilt inn på Malta, og har fått mange til å reagere. Foto: Handout / NTB scanpix

Lagde falsk Syria-film for 400.000 norske skattepenger

Filmskaperne bak den falske heltevideoen fikk nesten 400.000 kroner i støtte fra statlige filmfond. – Vi hadde etiske diskusjoner, bekrefter Norsk filminstitutt. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 10. november ble en video lastet opp på YouTube. Filmen viser en gutt som blir beskutt på åpen gate i det som ser ut til å være Syria. Etter å ha spilt død, reiser gutten seg og redder en jente mens kulene hagler rundt dem. Filmen har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier, og flere millioner har sett den.

Først fem dager senere, fredag kveld, opplyste en gruppe norske filmskapere at filmen var fiksjon, og at det var de som hadde laget den.  Filmen ble spilt inn på Matla i mai.

Statlig støttet kortfilm

Norsk filminstitutt har støttet produksjonen med 280.000 kroner, mens Fond for lyd og bilde har gått inn med 86.000 kroner.

– Jeg kan bekrefte at de har fått bevilgning. Jeg syns det var interessant som et kunstnerisk prosjekt, sier Åse Meyer ved Filminstituttet som har vært konsulent for filmskaperne.

Regissør Lars Klevberg sier til TV 2 at de ønsker å rette søkelys mot situasjonen til barn i krigssoner og krigsområder.

– Hvis vi lagde en film som var så autentisk så ville budskapet føre til en forandring og en positivitet fordi her overlever barna, sier Klevberg.

Etiske diskusjoner om publisert

Åse Meyer bekrefter at Norsk filminstitutt har diskutert de etiske sidene ved å publisere filmen uten å opplyse at dette er fiksjon.

– Vi har hatt møter med produsent og regissør hvor vi snakket om at det var viktig at de ikke aktivt sendte filmen ut til medier, men heller lastet filmen opp på YouTube. Så fikk det være opp til mediene å plukke den opp, sier Meyer.

Videoen ble til de grader plukket opp.

Både syriske aktivister og media har publisert filmen og trodd det dreide seg om et autentisk amatøropptak fra krigshandlingene i Syria. Blant dem er The Telegraph, Daily Mail, The Independent og TV2.no.

Minst 3,8 millioner mennesker hadde lørdag ettermiddag sett videoen bare på YouTube.

Oppringt av BBC

Fredag ettermiddag ringte BBC til Meyer og lurte på hvilken film dette egentlig var.

– Verken vi eller filmskaperne hadde trodd at filmen ville nå så bredt på så kort tid. Men da vi så det, ble vi enige om å oppfordre filmskaperne til å sende ut en pressemelding hvor de gikk ut med at dette var fiksjon, sier Meyer.

– Er det ikke problematisk at de publiserte videoen på samme måte som journalister som risikerer livet for å dokumentere krigen i Syria?

– Jeg skjønner at det er et dilemma, men samtidig har vi jo nettopp en mediekritisk diskusjon. Film brukes jo altfor mye til propaganda i en krig, og jeg ser at det kan gjøre det vanskelig. Men jeg tror ikke de trodde at filmen skulle spre seg så raskt, sier Meyer.

Krever beklagelse 

Fond for lyd og bilde har støttet prosjektet med 86.000 kroner. Styreleder for fondet Torbjørn Urfjell ønsker ikke å ha noen formening av hvordan filmen er distribuert.

– De bruker et grep for at deres film skal bli sett og hørt, og det må de ta ansvar for. Samfunnsdebatten rundt det må tas i det offentlige rom, men det påvirker ikke den kunstneriske kvalitetsvurderingen for at de skal få støtte fra Fond for lyd og bilde, sier Urfjell.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund reagerer kraftig på måten en norsk, falsk krigsvideo blir presentert.

– Dette mener jeg er uetisk. Det er svært ødeleggende for alle som formidler eller forsøker å formidle viktig informasjon, og dessuten er det ødeleggende for alle som er avhengige av et utenlandsk engasjement. Det vil si alle de som lever i krigssoner, i sult og nød, sier Løken Stavrum til NTB, som mener de som har laget videoen bør gå ut og beklage.