Kowalczyk takker broren for at hun fortsatte

– Jeg liker egentlig ikke å snakke om dette. Det er bare trist.

– Jeg var ferdig med langrenn da jeg kom hjem fra OL i Sotsji, forteller Justyna Kowalczyk til TV 2.

Følelsesmessig har privatlivet vært veldig turbulent de siste årene, sier hun, og det toppet seg da hun ble gravid for to år siden og spontanaborterte.

– Til slutt orket jeg ikke mer, jeg trente ikke på tre måneder etter sist sesong. Jeg var skikkelig nedfor. Heldigvis fikk min bror presset meg til å begynne å trene igjen. Trening og hjelp fra terapeuter og støtte fra den nærmeste familie har fått meg litt etter litt på fote igjen, sier hun, og legger til:

– Jeg liker egentlig ikke å snakke om dette, det er bare trist, medgir hun.

– Jeg er lettet og lykkelig
– Hvordan har du det nå?

– Jeg føler meg lettet og lykkelig, men jeg har hatt det tøft, veldig tøft. Jeg er takknemlig overfor de som har hjulpet meg.

– Og nå leser vi at du skal fortsette til neste OL?

– Leser? Det jeg har sagt er at jeg håper jeg kan være med så lenge, men jeg har ikke lagt noen planer. Kanskje gir jeg meg etter Falun.

– Det er kanskje vanskelig å slutte?

– Ja, jeg elsker å gå på ski. De tøffe treningene er ikke så artige, men ja, det er ikke lett å gi seg. Dette er livet mitt.

– Hvilke forandringer har du gjort foran denne sesongen?

– Jeg startet jo treningssesongen syv uker senere enn normalt, og det var tungt å starte opp igjen. Jeg trenger mer trening og flere løp - og regner ikke med å gå fort før ved nyttår.

– Hva er målet denne sesongen?

– Det neste løpet blir hele tiden det viktigste.

Vil starte alle renn i verdenscupen
Under sesongåpningen gikk det skikkelig unna: seier på klassisk sprint fredag, og på lørdagens fem kilometer klassisk fikk de finske landslagsjentene noe å tenke på.

Finlands beste løper Kerttu Niskanen ble slått med nesten 22 sekunder - på 5 km.

- Jeg har medaljer fra VM, fra OL, vunnet Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt, men jeg har aldri startet i alle individuelle renn i verdenscupen i en og samme sesong. Det har jeg lyst til å prøve. Forstår du?

– Ja, men i VM er det vel ikke snakk om å gå alt, men å vinne. Er det på den korteste og lengste distansen du har største sjanse?

- Klassisk er nok min styrke, og sprint og 30 kilometer går i klassisk stil. Der har jeg muligheter for å kjempe om gullet, forteller hun.

Justyna Kowalczyk har gjort en stor forandring i forberedelsene til denne sesongen.

– Ja, for første gang på 12 år trener jeg sammen med noen. Sylwia (Jaskowiec) er nummer to i Polen og jeg er glad for at hun er på laget mitt. Hun er god sprinter og er best i skøyting. Hun ble nummer 6 på sprinten i Muonio nå, i fjor var hun nummer 32. Det gleder meg, forklarer Kowalczyk.