Utenriksreporter Pål T. Jørgensen har ved flere anledninger møtt syriske barn som lider. Han reagerer sterkt på at norske filmskapere har laget en falsk Syria-film, og mener filmen gjør mer skade enn nytte. Foto: TV 2/YouTube
Utenriksreporter Pål T. Jørgensen har ved flere anledninger møtt syriske barn som lider. Han reagerer sterkt på at norske filmskapere har laget en falsk Syria-film, og mener filmen gjør mer skade enn nytte. Foto: TV 2/YouTube

– Dette er ren idioti 

Utenriksreporter Pål T. Jørgensen og Redd Barna reagerer sterkt på den falske Syria-videoen som er sett av millioner de siste dagene. Filmskaperne mener filmen er viktig for å få fokus på barn som lider i krig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har sett så mange barn i Syria som har det jævlig og lider voldsomt. De fortjener ikke at noen lager falske videoer om dem, sier TV 2s utenriksreporter Pål T. Jørgensen. 

Men det er nettopp en fiksjonsfilm, som ser ut som en ekte amatørvideo fra krigshandlinger i Syria, en gruppe norske filmskapere har publisert. 

Millioner av mennesker har de siste dagene fått med seg «Syrian hero boy», som viser en liten gutt som stormer gjennom kuleregnet for å redde en liten jente. 

FILMSKAPER: Lars Klevberg. Foto: Privat
FILMSKAPER: Lars Klevberg. Foto: Privat

Spilt inn på Malta

Videoen ble publisert på YouTube mandag. Sent fredag kveld sendte en gruppe filmskapere ut en pressemelding hvor de hevder at filmen ikke er autentisk, men produsert på Malta i sommer. 

– Vi ønsket å belyse situasjonen til barn i krigssoner og krigsområder. Da jeg som verdensborger så hvordan barn i krig blir neglisjert, lurte jeg på hva jeg kunne gjøre for å belyse saken. Da kom jeg på at hvis vi lagde en film som var så autentisk, så ville budskapet føre til en forandring og en positivitet fordi her overlever barna, forklarer regissør Lars Klevberg til TV 2. 

SPILT INN PÅ MALTA: Et norsk tv-team står bak den omtalte filmen. Foto: Handout / NTB scanpix
SPILT INN PÅ MALTA: Et norsk tv-team står bak den omtalte filmen. Foto: Handout / NTB scanpix

Filmen spredte seg raskt på nettet og The Telegraph, Daily Mail og The Independent er blant dem som har omtalt heltefilmen. Også TV2.no omtalte videoklippet denne uken.

Offentlig støttet film

Filmen er laget med støtte fra Norsk filminstitutt og Norsk kulturråd. Det får Pål T. Jørgensen til å reagere. 

– Jeg trodde videoen var laget med støtte fra Assad-regimet, for å så tvil om andre videoer som kommer fra Syria. Folk i Syria risikerer livet sitt for å dokumentere den brutale virkeligheten, påpeker han, og legger til: 

– Det er bare ett ord å si om dette, idioti. 

Ønsket oppmerksomhet

Ifølge filmskaperne publiserte de videoen uten å oppgi at det var fiksjon fordi de ønsket oppmerksomhet rundt prosjektet. 

– Folk vil ikke dele negative ting, de vil dele positive ting, sier Klevberg og fortsetter: 

– I etterkant når det viser seg at filmen var produsert, så vil reaksjonene være negative og folk vil føle seg lurt. Men det må aldri overstyres av at det er barna vi vil sette fokus på, sier han. 

Redd Barna reagerer

Redd Barna reagerer på at filmen ble publisert uten at det klart kom fram hvem som er avsender. 

– Journalister risikerer livet for å dokumentere grusomhetene i Syria. Når man lager en film slik de gjør for å vekke engasjement og skape forståelse, er det utrolig viktig at de er tydelig på hvem avsenderen er og at dette er fiksjon, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna. 

Pål T. Jørgensen har sett tusenvis av filmer fra Syria, og det var noe som fikk han til å reagere da han så den såkalte heltevideoen.  

– Det var blant annet noe med lyset og barnas klær som ikke stemte, sier han. 

Sår tvil om filmskapernes motiv

– Jeg mistenker at filmen er laget kun for å rette oppmerksomhet mot filmskaperne. Det de har gjort her har ingenting med veldedighet å gjøre, sier Jørgensen. 

Dette avviser regissør Lars Klevberg.

– Overhode ikke, og dette er viktig! Det vi har gjort er å rette søkelyset mot barn som har det vondt i krig, og vi har tatt utgangspunkt i denne konflikten fordi der er statistikken veldig dårlig. Derfor ønsket vi å rette et håp mot alle barn i krig, sier Klevberg.