«Heltevideo fra Syria» er falsk 

Millioner av internett-seere ble denne uken lurt til å tro at en syrisk gutt viste ekstremt heltemot da han hentet en liten jente i kuleregnet i Syria. I virkeligheten ble filmen laget av en gjeng norske filmskapere på et filmsett på Malta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
LAGET PÅ MALTA: Videoen som angivelig viste hvordan en ung gutt stormet gjennom kuleregn i Syria for å redde en ung jente, viser seg nå å være falsk.
LAGET PÅ MALTA: Videoen som angivelig viste hvordan en ung gutt stormet gjennom kuleregn i Syria for å redde en ung jente, viser seg nå å være falsk.

En film som tilsynelatende viser en ung syrisk gutt som redder ei lita jente fra snikskyttere, har blitt sett millioner av ganger på YouTube.

Nå sier en gruppe norske filmskapere at den står bak.

Ønsket fokus på Syria

Gruppen med Lars Klevberg (34) i spissen sier at de med vilje har presentert filmen «Syrian hero boy» som et autentisk amatøropptak fra krigen i Syria for å skape oppmerksomhet om forholdene for barn i krig.

Klevberg skrev manuset etter å ha sett nyhetsreportasjer om krigen i Syria.

– Filmen er sluppet på internett som et tilsynelatende autentisk video- eller telefonopptak. Men egentlig er dette en kort fiksjonsfilm som ble laget med en humanistisk målsetting om å fokusere på uskyldige barn som lever og vokser opp i en krigssone, skriver gruppen i en pressemelding.

NORDMENN STÅR BAK: En gruppe norske filmskapere sier at den står bak en film som tilsynelatende viser en ung syrisk gutt som redder ei lita jente fra snikskyttere. Filmen er til nå sett millioner av ganger på Youtube.
Foto: Handout / NTB scanpix
NORDMENN STÅR BAK: En gruppe norske filmskapere sier at den står bak en film som tilsynelatende viser en ung syrisk gutt som redder ei lita jente fra snikskyttere. Filmen er til nå sett millioner av ganger på Youtube. Foto: Handout / NTB scanpix
MALTA: FIlmen ble spilt inn på Malta, på et filmsett hvor store filmer som «Troja» og «Gladiatoren» ble spilt inn i sin tid. Foto: Handout / NTB scanpix
MALTA: FIlmen ble spilt inn på Malta, på et filmsett hvor store filmer som «Troja» og «Gladiatoren» ble spilt inn i sin tid. Foto: Handout / NTB scanpix

Gutt spiller død

Filmen viser en gutt som blir beskutt av snikskyttere mens han løper over en gate. En av kulene ser ut til å treffe gutten, og han faller og blir liggende stille på bakken noen sekunder. Deretter reiser han seg, henter en jente som har søkt dekning og sammen løper de mot sikkerhet. 

I bakgrunnen hører man menn rope «Gud er stor, gud er stor!» på arabisk. 

– Filmen viser et lite øyeblikks magi i en brutal krigssituasjon, skriver gruppa, som sier at barna som overlever mot alle odds skal gi en ledetråd om at dette er en fiktiv fortelling.

Kortfilmen har fått økonomisk støtte fra Norsk filminstitutt og Norsk kulturråd. 

Massiv spredning på nettet 

Filmskaperne beskriver spredningen på internett som «massiv» de siste dagene.

De britiske avisene The Telegraph , Daily Mail og The Independent er blant dem som har omtalt filmen. Også TV 2 omtalte det korte videoklippet denne uken. 

Krigsreporter reagerer sterkt

Det at videoen ikke er ekte har skapt sterke reaksjoner. Blant annet sier TV 2s utenriksreporter Fredrik Græsvik at det skal være unødvendig å jukse med Syria-krigen. 

– Krigen er jævlig nok som den er. Hvorfor skape blest om seg selv på bekostning av syriske barn, sier han. 

Filmen er laget på Malta tidligere i år, på et filmsett som tidligere har vært brukt i berømte filmer som «Troja» og «Gladiator». Den norske regissøren forteller til BBC hva han tenkte om å lure millioner av seere.

– Jeg var ikke ukomfortabel med det. Ved å publisere et klipp som kunne virke autentisk så håpet vi å bruke verktøyene som ofte også brukes i ekte krig –filmer som fremstår som ekte, forteller Klevberg til BBC.

(TV 2/NTB)