Stortingspolitiker Erlend (30) blir forfulgt av ukjent person

Tre av fire stortingspolitikere blir forfulgt. En av dem er Erlend Wiborg (Frp). 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det startet for fire-fem år siden. I perioder kunne det være 20-30 henvendelser daglig, forteller stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) til TV 2. 

En fersk undersøkelse viser at tre av fire stortingsrepresentanter blir, eller har blitt, forfulgt.

Mobilvideo

En dag var Wiborg på nærbutikken og handlet blant annet øl. Bare en time senere
fikk han en mobilvideo, der mannen som forfulgte han viste seg for første gang. Hva mannen sa til Wiborg i mobilvideoen kan du se øverst i artikkelvinduet. 

– Det er enda mer skremmende når du vet at personen har sett deg, fulgt med deg og du vet at personen har vært i nærheten av deg, sier Wiborg. 

Mannen som forfulgte stortingsrepresentanten var i tydelig ubalanse. Da Erlend Wiborg mottok en mobilvideo med direkte trusler kontaktet han Politiets sikkerhetstjeneste.

Truet med kniv

– Jeg fikk en videosnutt på telefonen hvor personen satt med en kniv i hånden. Han snakket om at de som drakk øl ute de skulle få merke kniven, og videoen fikk jeg like etter at jeg hadde tatt en øl ute på byen, forteller Wiborg. 

STORTINGSPOLITIKER: Erlend Wiborg (Frp). Foto: Morten Torjussen/TV 2.
STORTINGSPOLITIKER: Erlend Wiborg (Frp). Foto: Morten Torjussen/TV 2.

Den erfarne politikeren er ikke alene om å bli forfulgt. Flere av hans kolleger opplever, eller har opplevd det samme. 

Linda Hofstad Helleland (H) forteller: 

– Det er noen år tilbake i tid, hvor det var en som begynte å forfølge meg.

Søkte seg vekk

Hofstad Helleland jobbet i flere år med justis- og familiepolitikk. Særlig saker som handlet om barnevernet førte til mange truende henvendelser. 

– Da kan det komme trusler, sjikane og endel henvendelser som er vanskelig å håndtere, sier hun. 

– Var det derfor du søkte deg vekk fra det politikkområdet? 

– Ja, det var en av grunnene. 

– Alle må ta ansvar

I dag er hun leder for transportkomiteen. Anniken Huitfeldt mener vi alle må ta et ansvar for hvordan vi snakker om våre folkevalgte.

– Det er mange der ute som ikke har så god impulskontroll. Måten man omtaler offentlige personer på synes jeg folk skal tenke over, sier Huitfeldt. 

– Det er en styrke ved det norske demokratiet at folkevalgte er lett tilgjengelig for menneskene vi representerer. Mange av oss har offentlige telefonnummer og er lett tilgjengelig på sosiale medier, blant annet fordi vi ønsker å høre direkte fra folk om det som opptar dem i hverdagen og eventuelle problemer de har. Det håper jeg at vi kan bevare, sier Helleland.