Magnus Carlsen var lenge under press i femte runde av sjakk-VM, men reddet remis og et nytt halvpoeng.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Magnus Carlsen var lenge under press i femte runde av sjakk-VM, men reddet remis og et nytt halvpoeng. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ny remis for Carlsen

Verdensmesteren var under press i femte runde, men forsvarte seg til et halvpoeng.

Vishy Anand klarte igjen å sette Magnus Carlsen under ubehagelig press i sjakk-VM, men etter unøyaktige trekk fra inderen var seieren utenfor rekkevidde. Dermed kunne verdensmesteren være fornøyd med en kort dag på jobben, og et halvpoeng med sorte brikker.

Anand var fryktløs, så feig

Med sorte brikker har Magnus Carlsen i denne matchen hatt store problemer mot Vishy Anands hjemmeforberedelser. Dagens runde ble for nordmannen et nytt forsøk på å prøve unngå dem, og han valgte en relativt uvanlig åpning. Dette satte derimot ikke inderen ut av spill, og på pressekonferansen ble det klart at Anand hadde analysert selv denne stillingen i forkant av partiet. 

– Jeg hadde sett dette før, og syntes det var fint for meg, kommenterte han.

Anand virket i dag, som tidligere i matchen, fryktløs - og ga vekk en bonde for aktivt spill. Da Magnus valgte å ta imot offeret, ble det fort ubehagelig for verdensmesteren. Det oppstod et scenario hvor han ble tvunget til å gå inn i et sluttspill med både dårligere brikker og bondestruktur. Sjakkeksperter verden over spådde ny Anand-seier. 

– Det sier seg selv at dette var mer komfortabelt for ham, men det burde holdes, var derimot Carlsens kommentar på pressekonferansen.

Med selvsikre manøvre brukte han nemlig knapt tid på å finne et forsvar, og da Anand ikke valgte det mest kritiske - var det bare et tidsspørsmål før halvpoenget var i boks.

– Sluttspillet så fint ut for meg, innrømmet Anand på pressekonferansen. Deretter viste han derimot frem varianten sjakkverden trodde ga store sjanser for utfordreren, og konkluderte med at han mente selv dette var vanskelig å vinne. 

– Antiklimaks, skrev verdenstoer Fabiano Caruana på Twitter. 

– Nå er tiden for å rykke fra

Etter en lett dag på jobben med sorte brikker, har Magnus Carlsen fordelen av to hvite på rad i runde 6 og 7. Det ser verdensmesteren lyst på.

– Jeg er optimistisk på vegne av resten av matchen, det er mye bedre å spille remis med sort enn hvit, slo han fast.

Med hvite brikker har Carlsen til nå hatt full kontroll. Det var også med hvite brikker hans hittil eneste hele poeng kom. Å starte partiet, gjør nemlig at nordmannen slipper unna utfordrerens kanskje viktigste våpen - kontringen i åpningen. 

– Siden jeg har to hvite på rad nå, er det tiden for å rykke ifra, sa Magnus Carlsen. 

Om nordmannen rykker i fra, finner vi ut i morgen fra 13.00. Da starter sjette runde, Magnus Carlsen spiller med hvite brikker.