Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere hundre mennesker, blant annet fra en støttegruppe på Facebook, deltok i fakkeltoget for nordmannen som sitter fengslet og dømt for blant annet drap på kameraten Tjostolv Moland og spionasje for den norske stat i Kongo.

Det er nå fem og et halvt år siden French og hans nå avdøde kamerat ble arrestert og fengslet i Kisangani i Den demokratiske republikken Kongo.

Kjemper for løsning

Mer enn ett år etter at Tjostolv Moland døde, kjemper venner, familie og støttespillere for at det legges ytterligere press på kongolesiske myndigheter for å få til en løsning.

Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, bor nå i Kinshasa, hvor hun tar seg av sønnen som skal være i en svært dårlig helsetilstand.

I flere innlegg på familienes nettside etterspørres det større innsats fra norske politikere for å få en løsning på situasjonen.

– Hvor går du UD, hva gjør du UD? Kanskje bør man skifte strategi ettersom man enda ikke har lykkes med å løse denne saken, spør Kari Hilde French i ett av innleggene.

– Må handle

Hannah French, den fengslede nordmannens søster, holdt en appell foran Storinget.

– Dessverre er han dårligere nå. Stabilt dårlig, er vel den beste beskrivelsen. Jeg er redd for hva som vil skje i fremtiden, og norske myndigheter vet hvordan det står til. Det er de som sitter med makta som nå må handle, sa søsteren under sin appell.

Hun fortalte om hvordan hun drømmer om å få broren tilbake til Norge.

– Så lenge han ikke gir opp kan ikke vi gi opp, sier French. 

Også Kjell Magne Bondevik og Knut Moland holdt appell.

– Han må få slippe ut nå, sa Bondevik.

Representanter for Kristelig Folkepartis Ungdom og Unge Venstre vil også stå på appelantlisten, og skuespiller Per Christian Ellefsen leste dikt.

Se hele appellen til Hannah French i videoen til høyre.