Kunne knølhvalene veltet båten til Svein og Trond?

Hvalforsker Nils Øien kjenner ingen eksempler på at knølhval har truffet båter. – Men aldri si aldri, sier forskeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen til Svein Aasjord og Trond Ivarjord fra Troms har gått sin seiersgang på TV2.no siden torsdag ettermiddag.

I videoen sitter de med hjertet i halsen, mens hvalene forfølger en sildestim på vei bort mot båten. Synet av hvalene som fosser opp like ved båtripa er imponerende.

Se videoen øverst i artikkelen.

– Ville nok merke det

Knølhvalen kan bli opptil 30 tonn, men hvalforsker Nils Øien tror ikke så store dyr tar seg inn i fjorden hvor denne videoen ble laget.

– Der oppe er det stort sett mindre dyr på 14-15 meter, som veier 15-20 tonn, sier Øien til TV 2.

SPENNENDE: Vannspruten kom nærmere og nærmere, mens pulsen stadig steg. Kameratene Svein og Trond fikk seg en solid hvalerfaring. Foto: Trond Ivarsøy
SPENNENDE: Vannspruten kom nærmere og nærmere, mens pulsen stadig steg. Kameratene Svein og Trond fikk seg en solid hvalerfaring. Foto: Trond Ivarsøy

Med den størrelsen og vekten vil en fritidsskipper merke det godt dersom hvalen skulle treffe skutesiden. Men Øien kjenner ikke til noen eksempler på at knølhval har angrepet, eller på andre måter vært borti en båt.

– Aldri si aldri, men jeg kjenner ikke til at en knølhval har utgjort noen fare. Jeg har selv erfart at de vet utmerket godt hvor båten befinner seg, sier Øien. 

– Du ville nok merke det, men tror ikke den vil komme borti båten i det hele tatt. Den vil bli oppmerksom på deg og legge seg unna. De er ganske sensitive, sier Øien.

Kan bli provosert

Derimot kan spermhvalen komme tettere på. Denne hvaltypen, udødeliggjort i klassikeren «Moby Dick», kan bli aggressiv hvis den blir provosert.

– Men der kommer man inn på et annet tema. Hvor mye går du etter den og hvor tett på er du? Sitter du på avstand så er kontrollen god, sier Øien.

Heller ikke spekkhoggeren, som på engelsk heter «killer whale», har for vane å bruke størrelsen sin mot mennesker eller båter. 

– Det eneste jeg har hørt om er i akvarier, der de har drept sine trenere. Jeg tror det er et slags villdyrinstinkt som blir vekt til live. Det er jo et rovdyr, som sammenlignes med ulv, sier Øien.

På leting etter sild

Det er silden som gjør at knølhvalene går inn i fjorden der kameratene Svein og Trond fikk en hvalsafari de sent vil glemme. 

– Silden kommer inn i farvannet som er utvandringsvei for knølhval som har vært i Barentshavet for å beite. Det er vanskelig for hvalen å overse et slikt matfat, sier Øien. 

– Man skal ikke forstyrre dem unødig. Men i det sildefatet der oppe er det ikke lett å holde avstand når de først beveger seg, legger han til.

Beiter i nord, kalver i sør

Knølhvalene vandrer ifølge Havforskningsinstituttet fra kalde farvann hvor de beiter om sommeren, til subtropiske farvann hvor de føder unger og parer seg om vinteren. Nord for den Dominikanske republikk i Karibia er det flere kjente, grunne banker der vi finner knølhval som har beiteområder langs kystene av USA og Canada, ved Vest-Grønland, Island og i Barentshavet.

Selv om de har felles kalvingsområde, skjer det liten utveksling mellom de forskjellige beiteområdene.