Forsvsarssjefen: – Ubåt krenket svensk territorium

Svenske myndigheter har sikre bevis for at Sverige ble utsatt for en undervannskrenkelse i Stockholms skjærgård i oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Forsvarsmakten kan nå bekrefte at en mindre ubåt har krenket svensk territorium. Om dette råder ingen tvil. Vi kan utelukke alle alternative forklaringer, sa forsvarssjef Sverker Göranson på en pressekonferanse fredag formiddag.

– Den utvetydige konklusjonen er at Sverige er utsatt for en grov og uakseptabel krenkelse av en fremmed makt. Dette er svært alvorlig å konstatere, og jeg ville ikke gjort det om jeg ikke følte meg helt trygg på våre konklusjoner som regjeringen har fått detaljert innsyn i, fortsatte Göranson.

Statsminister Stefan Löfven og forsvarsminister Peter Hultqvist deltok også under pressekonferansen.

Se pressekonferansen direkte øverst i artikkelen.

Sikre på ubåtaktivitet

Den omfattende jakten på en ubåt i skjærgården utenfor Stockholm tidligere i høst var resultatløs. Men denne helgen rapporterte Svenska Dagbladet at forsvaret har blitt enda sikrere på at Sverige virkelig ble utsatt for fremmed ubåtaktivitet.

BEVIS 1: Det hvite skummet kommer fra ventiler som er montert oppå en ubåt, konstaterer Sveriges forsvarssjef.
BEVIS 1: Det hvite skummet kommer fra ventiler som er montert oppå en ubåt, konstaterer Sveriges forsvarssjef.

Konklusjonen var blant annet basert på analyser av det aller mest kjente bildet fra ubåtjakten, der en privatperson knipset det som ser ut som en ubåt i overflatestilling med tårnet stikkende opp av sjøen.

Den avgjørende observasjonen er gjort av Forsvarets egne sensorer, sa forsvarssjefen fredag.

– Forsvarsmaktens analyser kan ikke fastsette inntrengerens nasjonalitet. Øvrige omstendigheter rundt denne observasjonen omfattes av strengt hemmelighold og er klassifisert som hemmelig, sa Sverker Göranson.

BEVIS 2: Ferske spor på havbunnen.
BEVIS 2: Ferske spor på havbunnen.

La fram tre beviser

Göranson ga tre eksempler på andre observasjoner som ikke er like hemmelig. Det første gjelder bildet som er tatt av en privatperson. Analysen sier dette om gjenstanden som er avbildet:

– Bildet viser en gjenstand med en fart på cirka én knop. Det hvite skummet er ikke baugsjø, men et fenomen som oppstår når vann trykkes ut gjennom ventiler på toppen av en ubåt. Etter observasjonen dykker gjenstanden, sa Göranson.

BUNNSPOR: Tegningen viser sporet som er avsatt på havbunnen.
BUNNSPOR: Tegningen viser sporet som er avsatt på havbunnen.

Det andre beviset er et bunnspor som ble observert fra en av forsvarets korvetter.

– Sporet er nytt, fastslår forsvarssjefen.

Det tredje eksempelet er at en person bosatt i Stockholms skjærgård observerte en gjenstand under vannet mens personen sto på en høyde.

– På grunn av høydeforskjellen går det an å se et undervannsskrog og detaljer som er meget spesielle. Ved analyse av våre egne sensorer konstateres et ekko i området. Alle disse tre observasjonene har høy troverdighet, sa Göranson.

– Helt uakseptabelt

Sveriges statsminister Stefan Löfven slo fast at å sikre landets grenser hører til blant en regjerings absolutt fremste oppgaver. Samtidig konstaterer Löfven at man ikke kan si hvem som står bak krenkelsen.

– Men la meg si dette klart og tydelig til de som har ansvaret: det er helt uakseptabelt. Vi skal ikke ha noen fremmed undervannsaktivitet i våre vann, sa en krystallklar statsminister.

– Vi kommer til å styrke vår evne til å oppdage og identifisere de som er ute i ulovlige ærender i våre vann og på Sveriges territorium. Vi krever at Sveriges grenser respekteres, fortsatte Löfven.

Troverdige observasjoner

Det var på ettermiddag 17. oktober at det svenske forsvaret slo alarm etter observasjon av en mulig ubåt i Stockholms skjærgård. Opplysningene kom fra en «svært troverdig kilde», og det ble iverksatt en storstilt jakt med enheter fra marinen, hæren og luftforsvaret.

24. oktober ble jakten avsluttet, og det ble konkludert med at farkosten hadde forlatt området.

(©NTB/TV 2)