SKATT ELLER IKKE SKATT: Skattefuten kan kreve halvparten av milliongevinsten om man finner at han er skattepliktig i Norge.  REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus
SKATT ELLER IKKE SKATT: Skattefuten kan kreve halvparten av milliongevinsten om man finner at han er skattepliktig i Norge.  REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus

Poker-Felix får advokathjelp for å slippe norsk skattesmell

– Det er for tidlig å konkludere, svarer Betsson på spørsmål om skatt på Felix Stephensens supergevinst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Felix Stephensen bor i London, hvor det er nullskatt på pokergevinster. TV 2 skrev torsdag at Felix på denne måten unngår å skatte av de 35 millioner kronene han vant i poker i Las Vegas natt til onsdag.

At Felix er bosatt i London, betyr imidlertid ikke nødvendigvis at han er fritatt fra å betale norsk skatt. Det skriver Finansavisen fredag. Årsaken er at skatteplikten til Norge opphører tidligst etter tre hele inntektsår i utlandet, mens Felix ifølge Finansavisen flyttet til London for to og et halvt år siden. 

Får bistand

TV 2 vet at Felix har bodd både i London og i Thailand i løpet av de siste årene, men er ikke kjent med hvor lenge det er siden han flyttet ut av landet. Det vil heller ikke PR-sjef Mikael Mellqvist i Betsson Group svare på fredag.

– Økonomisk og juridisk rådgiving inngår i alle som har en ambassadørrolle for Betsafe.com. Vi har advokater som nå ser på denne saken og mener det er for tidlig å konkludere den ene eller den andre veien, skriver Mellqvist i en epost til TV 2.

Mellqvist vil ikke svare på spørsmål om skattespørsmålet er avklart for Felix' del.

Tok ikke ut gevinsten

Da kvalifiseringen til finalebordet var klar i sommer, fikk alle de ni finalistene tilbud om å ta ut 730.000 dollar i premiepenger. Dette utgjorde den minste mulige gevinsten etter finalen i det som populært kalles poker-VM.

Felix takket imidlertid nei til å ta ut dette minstebeløpet. Årsaken kan være at han ventet på å få avklart skattespørsmålet. 

Ifølge Finansavisen kan skatteetaten innkassere halvparten av pokergevinsten på 35 millioner kroner om man kommer fram til at han er skattepliktig til Norge. En vanlig spiller ville sluppet unna med 27 prosent skatt på kapitalinntekt. Siden Felix er profesjonell pokerspiller, blir han skattlagt som næringsdrivende.

– Vanskelig system

Pokerspiller Johnny Lodden sa torsdag til TV 2 at de norske skattereglene er vanskelige å forholde seg til. Skatteetaten innrømmet at dagens regelverk kan være vanskelig å forstå.

– Skatteetaten opplever at dagens regelverk fungerer, men erfarer at deler av regelverket i noen tilfeller kan oppleves uklart for enkelte. Utfordringen er ikke spesiell for pokerspillere, men gjelder for all økonomisk aktivitet der det skal foretas en vurdering av om aktiviteten er hobby eller næringsvirksomhet, sa underdirektør ved kontroll i Skatteetaten, Merete Troli til TV 2.

På spørsmål fra TV 2 fredag om hvilke regler som gjelder for at en person skal kunne regnes som utflyttet fra Norge, viser etaten til skatteloven. Loven sier at en person som har flyttet ut, ikke kan oppholde seg i Norge i mer enn 61 dager per år eller disponere egen bolig i riket.