Odins (13) mamma til TV 2: — Han valgte ikke å ta sitt eget liv

Katrine Olsen Gillerdalen tror sønnens død var et desperat forsøk og et rop om hjelp. Nå skal hun holde appell foran Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
TRYGG HOS MAMMA: Odin fire år gammel. Foto: privat
TRYGG HOS MAMMA: Odin fire år gammel. Foto: privat

For én uke siden delte Katrine Olsen Gillerdalen historien om sønnen Odin Olsen Andersgård (13) til VG. Etter en tøff kamp mot mobbing orket ikke Odin mer, og tok sitt eget liv i mars i år.

— Vi var tidlig klar over at vi måtte gjøre noe. Jeg tror jeg bestemte meg for å dele historien dagen etter det hadde skjedd. Nå var det nok, forteller Katrine.

Voldsomt engasjement

Historien har fått hele Norge til å reise seg i kampen mot mobbing, og Katrine har fått enorm respons for sin åpenhet. 

— Den siste uka har vært veldig hektisk, men også flott. Vi har fått helt vanvittig mange tilbakemeldinger. Bare positive - ikke én negativ kommentar. Folk er triste og sinte, men først og fremst viser de et voldsomt engasjement, forteller hun.

Hun har den siste uka mottatt historier fra fortvilte barn helt ned i 11 årsalderen, til godt voksne mennesker som har opplevd å ikke ha blitt hørt. 

BESTEVENNER: Odin (13) og Tuva (9) var hverandres store beskytter. Foto: Privat
BESTEVENNER: Odin (13) og Tuva (9) var hverandres store beskytter. Foto: Privat

Ingen depressiv gutt

I tiden fra mobbingen begynte hadde Odin og mammaen et svært åpent forhold, og Odin fortalte alltid om noe var galt. 

— Han har alltid kommet hjem og sagt fra om noe har vært tøft. Han gråt masse. Kom hjem og var redd. Han sa alltid at han var syk og hadde vondt, sier Katrine.

—Var det noe sted eller anledning Odin kunne være Odin - uten at mobbingen var i tankene? 

IVRIG I ALPINBAKKEN: Når Odin (13) snørte på seg skiene eller gjorde andre ting han likte godt, var mobbingen borte fra tankene. Foto: Privat
IVRIG I ALPINBAKKEN: Når Odin (13) snørte på seg skiene eller gjorde andre ting han likte godt, var mobbingen borte fra tankene. Foto: Privat

— Ja. Borte fra skolen. Fra han var kommet hjem til han gjorde ting som han likte å drive med. Enten det var å bygge ting, stå på skateboard eller være med venner. Han var ikke en depressiv gutt - han satte pris på de gode tingene, forteller mammaen. 

Ikke et valg

Uken før Odin døde gikk han og ventet på at skolen skulle ta tak i nok et problem han hadde meldt fra om. Hver dag spurte Odin om de hadde fått svar, men det hadde de ikke. 

— Jeg tror følelsen av håpløshet og følelsen av å ikke bli hørt ble for tøft for ham da. Han valgte ikke. En 13-åring velger ikke å ta sitt eget liv. Jeg tenker at enten så har dette vært et sånt svart øyeblikk, kunne jeg spurt ham i dag, så tror jeg ikke at han hadde husket det. Eller så skulle han teste det, for å skremme og fortelle at 'så jævlig er det, at jeg prøver dette', og så hoppe ut av det etterpå, sier Katrine. 

—Du tror at dette var et rop om hjelp?

— Ja, jeg tror det. Og kanskje ikke bare for seg selv, men også for andre, sier hun. 

— Savner Odin i alt hun gjør

Odins lillesøster Tuva (9) og stebroren Joachim (12) har mistet broren sin og en veldig god venn. 

SØSKEN: Joachim (12), Tuva (9) og Odin (13) var veldig gode venner. Bildet er tatt i Katrines bryllup i 2010. Foto: Privat
SØSKEN: Joachim (12), Tuva (9) og Odin (13) var veldig gode venner. Bildet er tatt i Katrines bryllup i 2010. Foto: Privat

— Begge to er selvfølgelig svært tynget av sorgen, og Tuva savner Odin i alt hun gjør. De kranglet som søsken flest, men de var hverandres store beskytter. Ingen skulle få gjøre storebror eller lillesøster noe. Tuva har dessuten tenkt veldig voksent i ettertid. Hun har sagt ting som 'Nå er jeg enebarn jeg, mamma' og 'Hvem skal jeg bli tante til nå?', forteller Katrine. 

Holder appell

På søndag arrangerer Villemo Hatland (14) og mammaen Elisabeth Hatland fakkeltog mot mobbing. Der vil blant andre Katrine Olsen Gillerdalen, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og Villemo holde appell ved Stortinget. Mer om arrangementet finner du på Facebook-siden.