Gilbert utestengt fra Gaza på livstid:
— Dette er ren sensur fra Israel

Mads Gilbert reagerer sterkt på at han som lege ikke får komme inn på Gaza.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette handler jo ikke først og fremst om meg, men det handler om palestinernes rett til å få helt nødvendig medisinsk bistand i en svært vanskelig situasjon, sier Mads Gilbert til TV 2.

Da den erfarne legen i oktober skulle tilbake til Gaza for å følge opp pasienter og jobbe videre med flere forskningsprosjekter ved Shifa-sykehuset ble han stoppet.

– Jeg kom til grensestasjonen Erez da jeg fikk beskjed om at jeg var uønsket og at jeg bare kunne pelle meg vekk, forteller Gilbert.

– Hvordan opplevde du det?

– Det var veldig spesielt. Jeg ble først veldig lei meg. Jeg visste at det var masse folk som ventet på meg. Så ble jeg ganske forbanna, for jeg synes dette er en helt uhørt politikk fra Israel.

Gilbert har nå tatt kontakt med norske myndigheter, og mener de må gi beskjed om at det som nå har skjedd ikke er akseptabelt.

– Jeg håper statsministeren og utenriksministeren sier klart ifra til israelske myndigheter at norsk helsepersonell skal slippe inn i Gaza, sier han.

– Av sikkerhetsgrunner

Det er tusenvis av skadde på Gaza etter sommerens bombinger. Helsevesenet er også hardt rammet.

– Palestinerne klarer seg jo godt selv, men det er stort behov for eksperthjelp og for støtte, sier Gilbert.

I sommer arbeidet overlegen ved Universitetssykehuset Nord-Norge ved Shifa-sykehuset der han behandlet noen av de 11.000 skadde i den 50 dager lange krigen. 2.200 palestinere ble drept.
Gilbert har jobbet med palestinsk helsevesen i 30 år, men nå har altså Israel utestengt Gilbert på livstid.

De begrunner utvisningen med at de gjør det av sikkerhetsgrunner.

– Sensur

– Israel har ingenting på meg, så dette er ren sensur. De vil ikke si hva som er bakgrunnen for dette, og jeg har aldri vært arrestert eller gjort noe galt. Jeg hadde gyldige israelske innreisepapirer da jeg ble nektet innreise, sier han.

Han mener hans rolle i mediene har hatt mye å si for at han nå er utestengt.

– Vi har jo dokumentert de medisinske effektene av bombingene gang på gang, og det er klart det er ubehagelig for staten Israel. Derfor opplever jeg det som en ren sensur, sier han.

Vil reise tilbake

Legen understreker at dette ikke skal stoppe han, og at han fortsatt skal reise til Gaza.

– Jeg skal fortsette arbeidet i Gaza, og drar tilbake så snart jeg kan, understreker han.

Det er mulig å reise til Gaza på forskjellige måter, fra Israel eller fra Egypt. Nå ser Gilbert på mulighetene for å komme seg inn via Egypt.

Senere fredag lanserer Mads Gilbert også boken «Natt i Gaza», som Gilbert sier handler like mye om menneskelig lidelse som menneskelig standhaftighet.