MØTER: Her i byen Atareb i utkanten av Aleppo skal ledere fra IS og Al-Qaida-gruppen Nusra ha møttes til samtaler. (AP Photo/Khalil Hamra)
MØTER: Her i byen Atareb i utkanten av Aleppo skal ledere fra IS og Al-Qaida-gruppen Nusra ha møttes til samtaler. (AP Photo/Khalil Hamra)

AP: IS og Al-Qaida har hatt hemmelige møter i Syria

Terrororgruppen Islamsk Stat og den Al-Qaida-tilknyttede Al Nusra-fronten har inngått en samarbeidsavtale, ifølge nyhetsbyrået AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kilder opplyser til nyhetsbyrået AP at ledere fra IS og Al-Qaida i forrige uke møttes til samtaler. Dette skal ha foregått på en gård nord i den syriske byen Atareb 2. november. Atareb ligger vest for Syrias største by, Aleppo.

På møtet skal de ha blitt enige om å stanse angrepene mot hverandre, og i stedet kjempe sammen mot felles fiender.

Kildene skal være en høytstående i den syriske opposisjonen og en kommandant blant opprørsstyrkene.

Dette skjer samtidig med at en amerikanskledet koalisjonsstyrke gjennomfører fly- og droneangrep mot Den islamske staten (IS) i Syria og Irak.

IS har det siste året klart å få kontroll over en fjerdedel av Syria og Irak. Tidligere har den såkalte Al-Nusra-brigaden, som anses som Al-Qaida-sympatisører, vært bitre fiender av IS.

Den amerikanske analytikeren Tom Jocelyn som skriver for nettsiden Long War Journal sier til AP at han ikke har sett noen bevis på at de to terrorgruppene samarbeider.

Likevel mener han at de nye opplysningene stemmer godt med tidligere signal om samarbeid.

– Det har blitt presset på fra al-qaida om å få til en allianse, sier Jocelyn.