FOSSER FREMOVER: Ifølge australske medier holder det russiske flaggskipet Varyag 15 knops fart mot Australia. Bildet viser skipet under en tidligere øvelse i stillehavet. Foto: Wikipedia Commons/US Navy.
FOSSER FREMOVER: Ifølge australske medier holder det russiske flaggskipet Varyag 15 knops fart mot Australia. Bildet viser skipet under en tidligere øvelse i stillehavet. Foto: Wikipedia Commons/US Navy.

Russiske krigsskip på vei mot Australia

Australske marinefartøy er sendt ut for å avskjære en russisk militærflåte som seiler mot australsk farvann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det som trolig er nok en putinsk maktdemonstrasjon, bare dager før G20-toppmøtet skal avholdes i Brisbane, skaper oppsikt og usikkerhet i Australia. Tre australske krigsskip er nå er på vei i retning den russiske flåten som skal befinne seg mellom Australsk territorium og Papua Ny Guinea i Korallhavet.

Ubåtsøk-helikoptre om bord

Ett fjerde australsk krigsfartøy, fregatten HMAS Sydney, forbereder seg ifølge News.com.au på å avbryte en øvelse ved New Zealand for å slutte seg til de tre skipene som allerede er på vei.

Det er uklart hva den russiske krigslåten skal og hvor den er på vei, men kilder i det australske forsvaret sier at russerne har fått beskjed om at skipene vil bli avvist om de ber om tillatelse til å ankre opp i australsk farvann.

De australske fartøyene skal ha helikoptre som er spesialbygde for å spore opp ubåter om bord, selv om forsvarskilder sier det er lite trolig at det finnes en russisk ubåt i området.

VISER MUSKLER: Med Varyag, Russlands viktigste krigsskip i Stillehavsflåten, viser Putin styrke nordøst for Australia.
VISER MUSKLER: Med Varyag, Russlands viktigste krigsskip i Stillehavsflåten, viser Putin styrke nordøst for Australia.

– Putin flekser muskler, skriver militæreksperten James Brown ved Lowy Institute på sin blogg.

Tre overvåkningsfly av typen AP-3C Orion er også sendt til Amberley ved Brisbane, der helgens G20-toppmøte skal gå av stabelen. Ifølge australske medier, skal flyene overvåke havområdene nordvest for Australia døgnet rundt.

– Det er ikke overraskende og vi gjør det du forventer at vi skal gjøre, vi følger nøye med på skipene, sier statsminister Tony Abbott.

Konfronterte Putin om MH17-nedskyting

Australske myndigheter har dysset ned bevegelsene til de russiske krigsskipene, og sier det «er vanlig» at russerne sender krigsskip til store politiske begivenheter rundt i verden.

Men tonen foran G20-møtet, der også Vladimir Putin er ventet, er ikke god mellom de to landene, og eksperter sier til News.com.au at.

Tony Abbot konfronterte tirsdag Putin om Russlands ansvar for nedskytningen av Malaysia Airlines-flyet i Ukraina tidligere i år, på et APEC-møte i Kina tirsdag. En rekke australske borgere omkom i nedskytingen.

Ifølge en talsmann for Abott sa statsministeren til Putin at «Flyet ble ødelagt av et missil fra en russsisk utskytningsrampe inne i Ukraina og som så ble returnert til Russland.»

Det skal ha vært lite øyekontakt mellom de to statslederne i løpet av det femten minutter lange møtet.

– Vil vise flagget

Den russiske militærflåten ledes an av flaggskipet The Varyag, og la ut fra Vladivostok 23. oktober. En talsmann for den russiske stillehavsflåten, Roman Martov, er ifølge News.com.au, sitert på følgende:

– Hensikten med operasjonen er å sikre en tilstedeværelse og vise flagget i regionen, skriver nettstedet.