Kathrine (19) var lei av press i sosiale medier – så tok hun grep

Sosiale medier er med å forsterke problemer man allerede har, mener 19-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kathrine Dollst Kvinnland (19) var lei av skryt av perfekte liv på Facebook. Det var hun ikke alene om. Stadig flere unge søker nemlig hjelp fordi de føler at de ikke lever opp til «perfekte liv» på Facebook og Instagram.

– Mange føler press på å være best. Det er ikke nok å være smart og vakker, man skal være smartest og vakrest.

For Kvinnland ble løsningen å starte opp en frivillig organisasjon – UngHjelp.no.

– UngHjelp er en organisasjon for unge, av unge. Her kan man dele sine historier og chatte med unge som selv vet hvordan det er å ha det vanskelig, sier Kvinnland som bare var 17 år da hun startet organisasjonen.

Kvinnland forteller at de hjelper unge med alle salgs problemer, og at sosiale medier er med å forsterke problemene til de som allerede sliter fra før.

– Det er ikke så lett når man er ung å forstå at alt som legges ut på sosiale medier, kun er en brøkdel av folks egentlige liv. Jeg husker at jeg selv følte meg presset til å legge ut «det beste av meg selv», sier Kvinnland. 

Teller «likes»

18 år gamle Jens Dahle Granli innrømmer at han er svært opptatt av antall «likes» som han får på bildene han deler på Facebook.

– Det er ganske kjipt når man ikke er invitert på en fest, så skal man i tillegg få masse snaps og se bilder på Facebook fra festen. Da føler man at man er den eneste i verden som ikke er invitert, sier Grenli.

PRESS: Kathrine Dollst Kvinnland får mange henvendelser fra unge som føler på presset i sosiale medier.
PRESS: Kathrine Dollst Kvinnland får mange henvendelser fra unge som føler på presset i sosiale medier.

18-åringen fra Bærum går siste året på videregående skole, og er som unge i dag veldig opptatt av sosiale medier. Men ikke alt er positivt med det å være «online» hele døgnet.

– Jeg vil påstå at jeg er Facebook-avhengig, for jeg er utrolig mye inne på Facebook. Og det er klart det er masse bra med det. Verden blir mindre og man holder kontakt med flere, samtidig som det er så utrolig lett å bli lei av alt det du ikke får være med på, sier Granli.

– Må slutte å leve gjennom mobilen

Psykolog Hans-Petter Karstad mener den yngre generasjonen må slutte å leve gjennom mobilen og heller dyrke de ekte sosiale relasjonene mellom venner og familie.

– Det er kanskje gammeldags, men å leve gjennom en skjerm og bare være opptatt av menneskene på den skjermen, skaper på ingen måte en lykkefølelse. Kanskje man får litt belønning ved en «like eller to», men i lengden holder det ikke, sier Karstad og legger til:

– Det er menneskene rundt, èn må fokusere på. Når alt kommer til stykket er det de som betyr noe.

For Jens Dahle Granli var det viktig å være åpen om det han følte rundt Facebook og de sosiale mediene.

– Jeg håper jo at ved at jeg står frem, kan andre som har følt på de samme tingene lettere tenke at man ikke er alene om å ha disse følelsene, sier 18-åringen.