– Nyland er sterk nok i skallen til å reise seg mot Aserbajdsjan

Erik Thorstvedt er ikke bekymret for Norges førstekeeper etter tabbemålet mot Estland.

SANDVIKA (TV 2): Etter 0-1-tapet for Estland var keeper Ørjan Håskjold Nyland klar på at han burde ha stoppet gjestenes seiersmål.

– Jeg burde vel egentlig tatt den, selv om den går mellom beina til Håvard. Det var bra det ikke var snakk om poeng i dag, så får vi heve oss til søndag, sa Nyland til TV 2 etter kampen.

Se video fra MAX  av tabben øverst i artikkelen.

Han vil ikke selv bruke ordet tabbe om hendelsen, men det skinner gjennom at han ikke er fornøyd med prestasjonen.

Tidligere har Norge sett mindre heldige inngripener av normalt sett solide sisteskanser kostet dem mesterskapsplass.

Thomas Myhres keepertabber mot Tyrkia i 2007 er kanskje det fremst eksempelet.

– Sterk nok i skallen

Kampen mot Estland var ikke tellende, men selvtillit er viktig for keepere. Nå handler det om å komme ovenpå før den viktige EM-kvalifiseringskampen mot Aserbajdsjan søndag.

– Det beste er selvsagt å spille bra hele tiden, men shit happens. Står man i mål må man ha psyken til å takle det, sier tidligere landslagskeeper og nå fotballekspert i TV 2, Erik Thorstvedt.

– Alle keepere gjør feil. Han er såpass sterk i skallen at han kommer seg fint over det der. Det er verken første eller siste gang han gjør feil.

Mannen vet hva det betyr å komme voldsomt tilbake etter uhell mellom stengene. I sin første kamp for Tottenham fomlet han en tilsynelatende enkel ball i mål, men slo tilbake og ble en institusjon i Premier League-klubben. 

Ulike tilnærminger

Totalt ble det 218 opptredener for Spurs og «Erik the Viking» er fortsatt et kjent navn i Nord-London.

Han har ingen mirakelkur for hvordan en keeper holder seg ovenpå etter en nedtur.

– Folk er forskjellige, noen vil fortrenge det, mens andre vil snakke om det. Noen syns det er fint å legge seg paddeflate og ta den smellen der. Andre vil nok fordel skylden med andre på laget, sier Thorstvedt.

– Hvilken type var du?

– For meg var det greit å legge meg flat og ta skylden selv. Men det viktige er at man holder den positive indre samtalen i gang, og at man har folk rundt seg som støtter deg.

– Ørjan er fortsatt ung

Det har landslagskeeperen ifølge Per-Mathias Høgmo.

– Selvfølgelig bruker vi tid på ham, som vi gjør på de andre, for å utvikle spilleren, sier Høgmo på spørsmål fra TV 2.

– Han er fortsatt ung og må få lov til å variere litt i prestasjonene som de andre. Keepere er ikke noe ulike de andre. Fotball består av å gjøre feil, så må man være i stand til å legge det bak seg.