SAKSØKT: Rema-butikken i Ski ble saksøkt etter at en kunde snublet i en pappkasse. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SAKSØKT: Rema-butikken i Ski ble saksøkt etter at en kunde snublet i en pappkasse. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Kvinne snublet i pappkasse – saksøkte Rema for 700.000

Nå har saken gått gjennom to rettsbehandlinger, og kvinnen er dømt til å betale nærmere 120.000 kroner i saksomkostninger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne historien startet på Rema 1000 i Ski en oktoberdag for fire år siden.

Kvinnen var på handletur da hun stod ved en av reolene og så på
matvarer. Hun beveget seg mot venstre, og snublet i en kartong som var plassert på gulvet.

Saken ble først behandlet i Follo tingrett. 5. november 2013 avsa tingretten dom hvor kvinnen ikke fikk medhold og ble dømt til å betale motparten, daglig leder ved butikken og forsikringsselskapet, saksomkostninger på 58.361,-.

Ikke uaktsom plassering

Kvinnen gav seg ikke og anket saken til Borgarting lagmannsrett hvor den nå har blitt behandlet. Heller ikke her vant kvinnen frem og lagmannsretten slår fast at folk må se seg for i en butikk og hvor ellers man måtte bevege seg i dagliglivet.

«Lagmannsretten kan ikke se at plasseringen av esken der den stod var uaktsom på noen måte, eller at en eske plassert på gulvet slik overstiger det som er dagliglivets normale risiko.»

I tillegg mener lagmannsretten at man må regne med noen hindringer på gulvet i en selvbetjeningsbutikk. 

«Det må forventes at en som beveger seg også har oppmerksomheten rettet mot underlaget han eller hun går på, uavhengig av om også oppmerksomheten er rettet mot noe annet,» heter det i dommen som ble omtalt av Østlandets blad først. 

Ble varig ufør etter fallet

Kvinnens advokat, Gro Styrerud Mår, sier til TV 2 at hennes klient reagerer kraftig på at retten ikke tar hensyn til kundenes sikkerhet i denne saken. 

Kvinnen fikk en alvorlig skulderskade etter fallet og er varig ufør etter hendelsen.

– Hennes livssituasjon er snudd opp ned etter dette, sier Mår til TV 2.

For kvinnen har denne saken blitt en prinsippsak.

– Klienten min mener man skal kunne ferdes trygt i en butikk. Esken hun snublet i var veldig lav og ikke i synshøyde. Den var plassert helt inntil varereolen der hun lette etter varer. Vi anførte at kunder har oppmerksomheten retten mot varehyllen når man leter etter varer, og at det må kunne forventes at man ikke blir utsatt for slike snublefeller.

Mår sier at klienten mener at denne dommen kun vektlegger butikkens behov for å fylle på varer og ikke ivaretar sikkerheten for kundene i butikken.

Det er ikke avgjort om de skal anke saken videre i rettssystemet.

Aldri opplevd lignende

Butikksjefens advokat, Johnny Lygren i forsikringsselskapet Tryg forsikring, synes dommen er riktig.

Han sier til TV 2 at hans klient er veldig fornøyd med dommen.

– På et gulv i en dagligvarebutikk må man være forberd på å møte hindringer av forskjellig art. Etter mine øyne så skiller det seg ikke så mye fra dagliglivet ellers, sier Lygren til TV 2.

Advokaten har ikke opplevd en lignende sak tidligere.

– På den måten er det en spesiell sak ja.

Handleturen på lavprisbutikken i 2010 har etterhvert blitt en dyr affære. Nå må kvinnen betale saksomkostninger for to rettsrunder. En sum som har vokst til nærmere 120.000 kroner.