NEI: Settestatsråd Jan Tore Sanner (H) sa nei til søknaden om muslimsk grunnskole i Oslo.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
NEI: Settestatsråd Jan Tore Sanner (H) sa nei til søknaden om muslimsk grunnskole i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Søknad om muslimsk grunnskole avslått

Kunnskapsdirektoratet avslo søknaden fra «Mødre for muslimsk grunnskole». Oslo Frp er godt fornøyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Myndighetene må ha den nødvendige tillit til de som får godkjenning for å drive en friskole og ansvar for barns opplæring. Jeg avslår søknaden fordi det er tvil om søkeren har forutsetninger for å drive skole i tråd med lovens krav, sier statsråd Jan Tore Sanner i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er settestatsråd i saken fordi kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er inhabil.

Keshvari: – Handler ikke om religion

FrPs Mazyar Keshvari er godt fornøyd med avslaget, som kom etter at en rekke oslopolitikere klagde avgjørelsen fra Undervisningsdirektoratet som først innvilget søknaden.

– Med den forhistorien Urtehagen skole har, der sentrale aktører i «Mødre for muslimsk grunnskole» har nære bånd, er dette i helt i tråd med det et samlet bystyre mente, sier Keshvari til TV 2.

Keshvari understreker at avslaget ikke handler om religion.

– Dette er ikke et avslag basert på religion, men et avslag fundert på den konkrete søknaden som ikke var god nok, sier Keshvari.

Urtehagen-kobling utslagsgivende

I pressemeldingen om avslaget begrunnes også avslaget med søkernes koblinger til grunnskolen Urtehagen, som la ned driften i 2004 etter tilsyn som viste brudd på privatskoleloven.

– Erfaringen med Urtehagen, og søkerens klare forbindelseslinjer til denne, har vært utslagsgivende for at vi nå har avslått søknaden, sier Jan Tore Sanner i pressemeldingen.

Lov om privatskole gir anledning til å starte religiøse privatskoler dersom de oppfyller lovens krav, men alle søknader behandles individuelt og med skjønn.

– Alle religiøse privatskoler skal likebehandles, uavhengig av hvilken religion de er tuftet på. Avgjørelsen i denne saken er knyttet til konkrete erfaringer med en bestemt skole, og ikke religion, sier Sanner.