Kjenner du igjen denne følelsen?

TV 2 hjelper deg har kåret Norges verste emballasje. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kom inn en haug med tips til verstingkandidater da TV 2 hjelper deg skulle kåre den mest frustrerende emballasjen i Norge.

Hard plast rundt elektronikk, små leker i store pakninger og matvarer med vanskelige lokk. Forslagene til emballasje som gjorde folk både oppgitte og forbanna, var mange.

For å finne frem til de aller mest frustrerende emballasjeløsningene, fikk vi blant annet en av Norges sterkeste til å åpne varer pakket inn i hard plast. Og selv han slet med å få opp enkelte pakninger.

Forbipasserende nominerte

På bakgrunn av tipsene, kjøpte vi inn produkter som forbipasserende på gata vurderte. De bannet og slet mens de forsøkte å åpne batteridrevne telys og godteri pakket inn i hard plast. De så på innpakning av leker, mat og lyspærer. Kun de mest frustrerende innpakningene ble sendt videre til finalen.

– Mye emballasje er umulig å få opp

De nominerte varene ble undersøkt nærmere av vårt testpanel, som til slutt kåret «Norges verste emballasje» og «Norges mest irriterende emballasje».

– Mye pakkes for at det skal virke som om det er volum – som om at alt er mye større enn det egentlig er. Unødvendig, mener Ann Carnarius Elseth fra Bingobanden.

Selv en av Norges sterkeste menn, Martin Borgland Rønning, slet med å få åpnet de verste emballasjepakningene. Foto: Byggland/Riisnæs
Selv en av Norges sterkeste menn, Martin Borgland Rønning, slet med å få åpnet de verste emballasjepakningene. Foto: Byggland/Riisnæs

– Det hoper seg opp. Blir mye søppel av det hjemme også, sier Martin Borgland Rønning.

– Og så er det fryktelig mye emballasje det er umulig å få opp, mener porgramleder Sarah Natasha Melbye.

Fikk hjelp av en av Norges sterkeste

Styrkeløfteren Martin Borgland Rønning er en av Norges sterkeste menn, og har blant annet norgesrekorder i klassisk styrkeløft, knebøy, benkpress og sammenlagt. Men selv en mann med så mye kraft i hendene, slet med å få en ledning ut av pakken i hard plast.

– Det var ubehagelig. Jeg har jo vondt i hendene. Det svir, forteller han etter å endelig få en ledning ut av pakka.

Også et dusjhode i skinnende plast krevde mye krefter og frustrasjon.

– Jeg blir rett og slett fly forbanna, når jeg står og skal åpne sånne ting. Av mange grunner. Både fordi det er verstinger for miljøet, og fordi det er farlig. Jeg så Martin kutta seg to ganger på den, sier Sarah Natasha Melbye.

Til tross for at hun får bruke saks, sliter også Ann Carnarius Elseth fra Bingobanden med å få dusjhodet ut av pakningen.

– Jeg skjønner virkelig ikke poenget med at det pakkes sånn. Er disse tingene virkelig så skjøre at en må bruke så hard plast? spør Elseth.

– En billig måte å pakke inn på

Undervisningsleder i Den Norske emballasjeforening er enig i at bruken av hard plast ikke alltid er nødvendig.

– Grunnen til at det er pakket inn sånn, er i hovedsak tyveri, sier Yngve Krokann.

– Men disse batteridrevne telysene er jo ikke noe dyrt produkt?

– Nei, da er det en billig måte å pakke inn på. Rett og slett. De har brukt minst mulig penger på å få ut det produktet, svarer Krokann.

Stabburet-makrell mest irriterende

Men det var hverken dusjhodet eller ledningspakka som irriterte testpanelet mest.

MEST IRRITERENDE: Emballasjepanelet kåret Stabbur-Markell til Norges mest irriterende emballasje. Foto: Byggland/Riisnæs
MEST IRRITERENDE: Emballasjepanelet kåret Stabbur-Markell til Norges mest irriterende emballasje. Foto: Byggland/Riisnæs

– Det her er en av mine verste fiender – makrell i tomat. Jeg har egentlig et prinsipp, og det er å aldri åpne denne uten forkle, for en får jo alltid noe på seg, sier Sarah Natasha Melbye.

Boksen med makrell i tomat som går av med tittelen «Norges mest irriterende emballasje».

– Det er to måter å åpne denne på. Det er enten med forkle eller naken i dusjen. Det er 2014 – det burde være mulig å lage en bedre løsning? spør Melbye.

Det er ikke første gang produsenten av fiskepålegget hører om problemet.

– Det er ikke ukjent for oss at lokket på Stabbur-Makrell kan være vrient å få av og forårsake søl på klærne. Derfor jobber vi med dette også, ikke alene, men sammen med leverandørene våre, sier kommunikasjonssjef i Orkla Foods, Bjørn Brennskag.

Lekebil «Norges verste emballasje»

Emballasjen testpanelet reagerer aller mest på, er måten en liten lekebil er pakket inn på.

– Det er fire ganger så mye emballasje som det er bil, sier Ann Carnarius Elseth og holder opp lekebilen.

VERST: Lekebilemballasjen ble kåret til Norges verst emballasje. Foto: Byggland/Riisnæs
VERST: Lekebilemballasjen ble kåret til Norges verst emballasje. Foto: Byggland/Riisnæs

– Dette er et eksempel på at man skal bare få varen til å synes i butikken. Og det største problemet er at du må frakte fryktelig mye luft. Og da blir det flere trailere på veien, og så videre og så videre, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

Panelet er ikke imponert over mengden emballasje brukt på lekebilen.

– Alt det der for den lille her? sier Melbye og fester rosetten med «Norges verste emballasje» på haugen med plast og papp.

Forsvarer ikke luften

At det er lekebilen som ble kåret til «Norges verste emballasje» kan Yngve Krokann i Den Norske emballasjeforening forstå.

– Hvorfor i all verden er denne pakket inn som den er?

– Det har noe med størrelse å gjøre. Bilen er jo ganske liten. Så hvis far, eller mor eller bestemor skal vi bort en gave så blir det en litt større gave, sier Krokann.

– Men det er jo veldig mye luft her?

– Her er det altfor mye luft. Dette her forsvarer jeg ikke. Det er for å selge, sier han.