VM-BRAGD: Felix Stephensen tok en imponerende andreplass i poker-VM i Las Vegas. Her sitter han ved bordet under finalen mot svenske Martin Jacobson.  Foto: AP Photo/John Locher.
VM-BRAGD: Felix Stephensen tok en imponerende andreplass i poker-VM i Las Vegas. Her sitter han ved bordet under finalen mot svenske Martin Jacobson.  Foto: AP Photo/John Locher.

Slik unngår Poker-Felix gigant-skatt på millionpremien

Norges nye pokerstjerne, Felix Stephensen, betaler ikke én skattekrone av VM-premien på 35 millioner kroner til Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til onsdag denne uken vant den norske pokerspilleren Felix Stephensen 35 millioner pokerkroner som aldri vil nærme seg den norske skattebingen.

Stephensen bor nemlig i London, hvor det er nullskatt på pokergevinster. Poker-Felix er en av mange titalls norske pokerspillere som har tatt med seg kortspillferdighetene ut av Norge, noe pokermiljøet i Norge mener skyldes de utydelige reglene for beskatning av pokergevinster.

Diskusjon

Problemet, mener en av Norges mest profilerte pokerspillere Johnny Lodden (29), er at det ikke finnes et regelverk som er mulig å forholde seg til.

– Skatteetaten har ingen faste regler og de virker ikke interessert i å få til noen faste regler heller. Da blir det ekstremt vanskelig for alle pokerspillere hva de skal forholde seg til, sier Lodden til TV 2.

Skatteetaten avviser at pokerspillere forskjellsbehandles, og viser til dagens regelverk. De innrømmer likevel at dagens regelverk kan være vanskelig å forstå.

– Skatteetaten opplever at dagens regelverk fungerer, men erfarer at deler av regelverket i noen tilfeller kan oppleves uklart for enkelte. Utfordringen er ikke spesiell for pokerspillere, men gjelder for all økonomisk aktivitet der det skal foretas en vurdering av om aktiviteten er hobby eller næringsvirksomhet, forteller underdirektør ved kontroll i Skatteetaten, Merete Troli til TV 2.

Mener reglene er urettferdige 

Kritikken fra Johnny Lodden går i hovedsak på at det er vanskelig å skille mellom de som har poker som hobby og de som livnærer seg på pokerspilling. Hovedregelen i Norge er at poker skattlegges som tilfeldig gevinst, og under gjeldene skattelov mener pokermiljøet i Norge at reglene er urettferdige.

Lodden trekker fram følgende eksempel:

–  Det blir som at en som handler aksjer går i underskudd over et helt år, men så må han betale skatt for alle gevinstene han har hatt gjennom året, forteller Lodden.

– Skattereglene er kompliserte

Johnny Lodden får støtte fra Norsk pokerforbund, som mener at skattereglene er utydelige.

– Skattereglene er kompliserte. Det kreves mye ressurser for en profesjonell spiller å bli beskattet på lik linje med resten av samfunnet. Norge er i kanskje det landet i verden som har høyest beskatning på poker, sier leder i Norsk pokerforbund, Sigurd Eskeland.

Forbundet kjenner til at norske spillere flytter utenlands for å kunne konkurrere mot spillere som skatter langt mindre av inntektene fra poker. Men avviser at det pågår en systematisk jakt fra skatteetaten mot spillere i Norge.

– Norsk Pokerforbund har ingen oppfatning av noen heksejakt, men føler at pokermiljøets oppfatning er at skattesystemet ikke er rettferdig, og at det er et sterkt ønske om en grundig gjennomgang av hele skattemodellen for poker, sier Eskeland.

Undersøker


Skatteetaten begynte for alvor å undersøke skattejuks blant norske pokerspillere tilbake i 2008, etter å ha avdekket at 90 norske pokerspillere svindlet på skatten. Blant dem var en ung spiller fra Troms som alene hadde unnlatt å oppgi gevinster på 7,5 millioner kroner.

– Antall kontrollsaker det jobbes med varierer. Hittil i 2014 har vi gjennomført 13 kontroller innen poker og spill, hvor tilsammen ca 40 millioner kroner er forsøkt unndratt fra beskatning, forteller Troli.

– Pokerspillere skal skatte

Selv har Lodden gjennom en årrekke forsøkt å få registrert sin pokerspilling som næringsvirksomhet. En av Norges mestvinnende pokerspillere vil ikke oppgi hvor mye han har tjent i sin lange pokerkarriere, men han er klar på at han gjerne vil skatte av milliongevinstene på lik linje som andre næringsvirksomheter. 

– Jeg mener jo helt klart at pokerspillere skal skatte som andre folk. Hvis de gjør det bra, så må de jo betale sin skatt de og. Det jeg savner er en konkret regel. Nå har jeg kranglet med de (skatteetaten red. anm.) i ti år om at de skal få fram en regel, men de har jo ennå ikke fått det til, hevder Lodden.